5G-täckningen når milstolpe

Befolkningstäckningen för 5G-nät ökar snabbt och når nu nio av tio svenska underhåll, det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023. Den visar också att 5G-täckningen på större vägar och järnvägar släpar efter.

Täckningen av 5G-nät har ökat betydligt i Sverige, idag har 90 procent av hushållen täckning jämfört med 57 procent ett år tidigare. I glest befolkade områden når nätet 67 procent av hushållen, jämfört med 29 procent 2022.

– Det är mycket glädjande att den snabba utbyggnaden av 5G-nät som skett de senaste åren nu når de allra flesta i befolkningen. Detta innebär att svenska bredbandsanvändare har god tillgång till moderna och högkvalitativa mobila bredbandstjänster vilket är bra för Sverige, kommenterar Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS.

Utbyggnaden av 5G-nätet är viktigt för teknik som självkörande fordon och drönare. Telia bygger t ex 150 km 5G-transportkorridorer för att kunna testa självkörande fordon på allmänna vägar. Och fem 5G-projekt i norr med fokus på transport, logistik och ökad hamnsäkerhet har tilldelats 3 miljoner euro från EU.

Ett delmål i bredbandsutbyggnaden är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet “där man normalt befinner sig” till 2023. Det gäller bl a områden som vägar, järnvägar och områden med närhet till bostäder, företag och fritidshus. Nätet nådde 95 procent av dessa utvalda områdens yta under 2023.

Det innebär att målet för mobila tjänster ännu inte är uppnått. Den största återstående ytan består av större vägar och högtrafikerade järnvägar. Samtidigt är det på dessa ytor som täckningen nu ökar snabbast, med knappt 10 procentenheter under 2023. Under kommande år fokuserar PTS särskilt på att stärka täckningen längs den högtrafikerade järnvägen.

Bredbandsutbyggnaden

Bredbandsutbyggnaden i Sverige bygger på tre underliggande delmål. Ett av dessa är att 98 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till 1 Gbit/s år 2025. Under 2023 hade drygt 98 procent tillgång till snabbt bredband, så delmålet räknas som uppnått.

Det första delmålet var att 95 procent skulle ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s till 2020.