5G-teknik utvecklas vid ungersk logistikterminal

Den intermodala terminalen East-West Gate Intermodal Terminal i nordöstra Ungern ska utrustas med ett lokalt 5G-nätverk för kommunikation, automation och fjärrstyrning av terminalen. Telekomföretagen Huawei och Vodafone ska tillsammans implementera tekniken.

East-West Gates (EWG) intermodala järnvägsterminal började byggas i januari 2021 och ska stå klar under första kvartalet 2022. Den täcker en total yta om 85 hektar i ungerska Fényeslitke, nära gränsen till Ukraina, och ska ge Ungern möjlighet att slå sig in på marknaden för kontinentala godstransporter mellan Europa och Asien. Terminalen beräknas kunna hantera upp till en miljon TEU per år, enligt Global Railway Review.

Nu introducerar terminalen ett teknikutvecklingsprojekt som syftar till att använda ett privat 5G-nätverk för all intern kommunikation och drift av teknologisk utrustning. Även de helt automatiserade lyftkranarna ska med den nya och snabba teknologin kunna fjärrstyras samt kunna utföra finmotoriska rörelser.

– Bygget av East-West Gate kommer sätta Ungern på kartan över internationell järnvägslogistik igen, sa János Tálosi, vd för EWG Intermodal Logistics Services, vid signeringsceremonin, enligt Global Railway Review.

Huawei och Vodafone får uppdraget

Ett avtal har signerats mellan logistikföretaget EWG Intermodal Logistics Services, Vodafone Ungern och Huawei Technologies Ungern för att implementera det privata, industriella 5G-nätverket på terminalen. Huawei kommer tillhandahålla hårdvaran och Vodafone tillhandahåller plattform och nätverkssupport.

– Huawei har redan byggt liknande system i Kina. I Europa däremot är det här den första containerterminalen där en självkörande, fjärrstyrd lösning implementeras med 5G-teknik, sa Colin Cai, vd för Huawei Technologies i Ungern, vid signeringsceremonin.

Behovet av kameror med hög upplösning och fjärrstyrning med väldigt låg fördröjning kräver en väldigt hög bandbredd. Användandet av ett lokalt 5G-nätverk gör det möjligt och kan effektivisera verksamheten väsentligt.

Av Emanuel Lehtonen