ABB och AWS samarbetar kring realtidsoptimering av elfordon

ABB och Amazon Web Services (AWS), har tillkännagett ett samarbete om att tillsammans utveckla en molnbaserad digital lösning för hantering i realtid av elfordon. Lösningen kommer att optimera en effektiv användning av elfordon och snabba på elektrifieringen av transportfordon samt hjälpa fordonsansvariga världen över att upprätthålla 100 procent kontinuitet i verksamheten vid övergången till att köra helt på el.

Samarbetet kommer att kombinera e-mobilitetsledaren ABB:s omfattande erfarenhet inom energihantering, laddteknik och e-mobilitetslösningar med AWS “oöverträffade portfölj med molnteknik och programvaruexpertis”, enligt ett pressmeddelande.  

– ABB och AWS delar en liknande vision kring potentialen för hur e-mobilitet kommer att omvandla samhället. Vår sammantagna expertis stöttar det gemensamma målet att förenkla hanteringen av elfordonsflottan och göra den mer tillgänglig. Den nya lösningen kommer att revolutionera e-mobiliteten i världen, integrera hårdvara och programvara för elfordon till ett enda ekosystem för ett ge en smidig användarupplevelse. Vi är säkra på att vi genom att arbeta tillsammans kan driva på användningen av elfordonsflottor genom att ge fordonsansvariga tryggheten för att våga ta steget, kommenterar Frank Muehlon, chef för ABB:s division inom e-mobilitet.

Den nya plattformen, som planeras att rullas ut under andra halvåret 2021, erbjuder en skräddarsydd användarupplevelse i en singelvyplattform. Elfordonshanteringen blir effektivare ända från laddstället till statuspanelen för fordonsflottan med maximal tillförlitlighet.

– I takt med att industrierna inriktar sig på elektrifiering av fordonsflottorna behöver kunderna tillförlitliga och intuitiva tjänster som hjälper dem att anpassa sig till den nya verksamhetsmodellen och optimera det sätt på vilket de utnyttjar fordonsparken. Samarbetet mellan AWS och ABB kommer att kombinera båda företagens djupa expertis inom bilindustrin, logistik och elektrifiering med ledarskap i molnet för att leverera en hårdvaruagnostisk, intelligent lösning för hantering av elfordonsflottor, kommneterar Jon Allen, chef för Professional Services, Automotive på AWS. 

– Tillsammans kommer ABB och AWS att föra ut de insikter, den flexibilitet och den skala molnet ger till elbilsindustrin och hjälpa våra kunder att framgångsrikt övergå till en framtid med lägre utsläpp.”