Sex svenska storsköksgrossister går samman

Den 29 mars går sex svenska storköksgrossister samman under namnet Storköksgrossisten, med säte i Göteborg. “Fördelarna med sammanslagningen blir dels att vi går mot en hel gruppering, vilket ger en helt annan typ av förhandlingsstyrka. Det kommer att påverka våra leverantörer och kunder, och stärka relationen till dem”, säger Sam Kayacan, Marknads- och inköpsansvarig på SKG.

De regionala grossister som nu går samman levererar råvaror och förbrukningsmaterial till drygt 6000 restauranger, pizzerior, gatukök och kvarterskrogar över hela Sverige. Redan tidigare har det funnits ett inköpssamarbete – KMCT Group – som nu förstärks ytterligare.

SKG bildas genom en sammanslagning av Storköksgrossen i Stockholm, Skaragross i Lidköping, City Food i Uddevalla, Mini Gross i Göteborg, Matexpressen i Kalmar och Hallands Food i Halmstad, och därigenom bygger man en stark närvaro i hela Syd- och Mellansverige. Företaget har sitt huvudkontor och lager i Göteborg och har även lager i Lidköping och Halmstad – alla mellan 3000 och 5000 kvm stora.

Göteborg är dock själva navet eller ”mittpunkten” – där inköpssamarbetet inleddes i och där stora satsningar kommer att ske även framöver.

– För oss är det här jättestort och det kommer innebära stora förändringar även framöver. Vi har redan investerat i nytt kontor och nytt lager i Göteborg, men det kommer utökas de närmaste åren, berättar Sam Kayacan.

Gruppen omsatte, enligt egna uppgifter, närmare en miljard SEK 2020.

– Företagen i gruppen har haft ett fint samarbete under många år. När vi nu fördjupar det skapas många synergier kring logistik, marknadsföring och inköp, kommenterar Tomas Özbek, ekonomichef på SKG.