ABS Wheels köper padelhall i Rosersberg

ABS Wheels förvärvar en nybyggd modern padelhall i Rosersberg, vilket man tänker göra om till nytt buffertlager för e-handlarens fälgar. “Det var ett erbjudande som inte gick att motstå” berättar ABS Wheels vd Andie Lahdo.

Växande fälg- och däckföretaget ABS Wheels har sitt säte i Arlandastad och vill växa i hemkommunen Sigtuna. Företaget säljer egentillverkade fälgar B2C på nätet men har även B2B-kunder. 2021 sålde ABS Wheels omkring 65 000 fälgar till den skandinaviska marknaden, varav hälften gick iväg med däck, och man har en marknadsandel på ca 10 procent i Sverige. 

Idag lagrar bolaget sina däck och fälgar på två adresser, huvudkontor och lager på Turbingatan i Arlandastad och ytterligare en lageryta man hyr av Corem. Andie Lahdos plan de senaste åren har varit att bygga ett eget lager på 10 000 kvm på en mark man äger i Rosersberg, men de oroliga tiderna med stigande byggpriser gör att han beslutat att avvakta med att själv inleda ett bygge.

– Vi hade planer på att börja bygga och hade två offerter som var skarpa, men jag vet ju vad det kostar att bygga i dag. Sedan dök den här möjligheten upp och den gick inte att tacka nej till.

Köper utrymd paddelhall

Andie Lahdo och ABS Wheels köper en färdigbyggd padelhall som WAP (We Are Padel) skulle hyrt på ett 15-årigt kontrakt, som man dock drog sig ur när verksamheten precis startat. Hallen är på 2 600 kvm, med 14 meter i takhöjd, och perfekt för att lagra däck och fälg i, enligt Lahdo.

– Den kommer inte lösa allt i vår ekvation men läget är perfekt alldeles intill E4an med skyltläge, högt i tak och en jättefin, nybyggd fastighet. Vi kommer bygga några lastkajer sedan blir den perfekt för vår verksamhet.

Den nya hallen kommer att fungera som ett buffertlager där alla inleveranser sker innan det distribueras vidare till våra övriga anläggningar. Hallen är strategiskt placerad efter E4:an där det passerar flera tusen bilar varje dag.

Logistikcentrum Stockholm Nord är en arbetsplats för ca: 10.000 personer och paddelhallen ligger granne med bl.a Dustin, Åhléns, Nokian Tyres, Lidl, Ericsson, och Postnord. Tillsammans med övriga lagerytor innebär det att ABS Wheels har 9 700 kvm verksamhetslokaler i Sigtuna kommun, och nyetableringen kommer ge 12 nya arbetstillfällen.

– Det kommer bli vårt buffertlager när vi expanderar i Sveriges storstäder med showrooms. Det har gått jättebra för oss de senaste åren och vi märker inte av någon avmattning – nu levereras många av de elbilar som köptes förra året och de kräver stora däck och fälgar vilket ökar ordervärdet.

Produktion i Europa

ABS Wheels hade i inledningen av pandemin all produktion i Asien men drabbades hårt av fraktstörningar och höjda råvarupriser. Det gjorde att man flyttade produktion till Europa.

– Vi har idag 20 procent av vår produktion i Turkiet och 10 procent i Italien, med ledtider på 4–6 veckor till Sverige, det är stir skillnad mot 4–6 månader till Asien. Mer än så kan vi tyvärr inte flytta över då kapaciteten saknas, men det är till stor hjälp och nu ser vi ju även av fraktpriserna sjunker.

Av Klara Eriksson