ABS Wheels flyttar hem produktionen

Fälghandlaren ABS Wheels gick i maj ut med att man investerar i nytt lager i Rosersberg. Bakgrunden var de globala fraktstörningarna. “Det kommer vara ett ess i rockärmen att ha mycket på lager” sa grundaren Andie Lahdo då. Nu väljer företaget även att flytta delar av produktionen till Europa.

I över tio år har ABS Wheels tillverkat och producerat aluminiumfälgar i Asien men nu väljer man att flytta på delar av produktionen till en Europeisk fabrik.

– Det är inte längre hållbart att producera våra fälgar så pass långt borta när logistik och produktionstid har skenat iväg, kommenterar Andie Lahdo, vd ABS Wheels.

Under många år har flera fälgtillverkare haft sin produktion i Asien då man har haft stora konkurrensfördelar med låg produktionskostnad, korta ledtider och hög tillverkningskapacitet. Idag är det högst osäkert hur mycket man kan spara på att lägga tillverkning i låglöneländer långt bort då det mesta av besparingarna äts upp av fraktpriserna.

Råvarupriset på aluminium har gått upp med 34 procent sedan januari i år, enligt ABS Wheels. Priset för att frakta en 20-fotscontainer mellan Sverige och Kina har i sin tur stigit med 840 procent det senaste året.

– Snabba leveranser och hållbar produktion är viktiga faktorer för att vi ska kunna möta våra kunders önskemål om kvalité, leverans och pris. Att producera fälgarna på en fabrik med högt ställda miljökrav och modern maskinutrustning stärker vår hållbarhetprofil och ABS Wheels som varumärke, kommenterar Andie Lahdo.