Prologis bygger i Eskilstuna och Arlandastad

Prologis förvärvar den sista kvarvarande tomten på 24 000 kvm i sin logistikpark i Arlandastad, där man planerar för en 12 000 kvm stor logistikfastighet, med byggstart senare i år. Bolaget har också köpt 30 000 kvm mark i Eskilstuna, med planer att bygga 15 000 kvm för en ännu hemlig hyresgäst.

Logistikfastighetsbolaget Prologis äger idag knappt 130 000 kvm logistikyta i Arlandastad, fördelat på fem byggnader. Runt årsskiftet blir den senaste expansionen; en utbyggnad av DC1 på 7 500 kvm klar, vilket fyller byggrätten för bolagets mark.  Nu köper man ytterligare 24 000 kvm mark i området av en privat aktör för att påbörja ytterligare ett bygge; Prologis Park Arlanda DC6 som ska byggstartas senare i år.

Gunnar Gillholm. Foto Prologis

 – Vi är i dagsläget fullt uthyrda. Med det här projektet kan tillgodose en del av den efterfrågan som vi har på moderna logistikytor i området. Vi bygger fastigheten på spekulation och den ska stå färdig i november-december 2022, berättar Gunnar Gillholm, nordenchef på Prologis.

Fastigheten blir minst 12 000 kvm och byggs enligt certifieringssrandarden Breeam ”Very Good”. Juridisk rådgivare i affären har varit DLA Piper i Sverige.

Köper logistiktomt i Eskilstuna

Bolaget har också köpt en logistiktomt i Eskilstuna Logistikpark på totalt 30 000 kvadratmeter, där man betalar kommunen 12 miljoner kronor för marken, rapporterar Eskilstunakuriren. Här planerar Prologis att bygga en 15 000 kvm stor fastighet, men hyresgästen är än så länge okänd.

– Det kan vi inte uttala oss om ännu. Men generellt kan jag säga att vi verkligen tror på Eskilstuna som etableringsort. Vi vill helt enkelt utöka vår närvaro här, säger Gunnar Gillholm, marknadschef på Prologis till Eskilstunakuriren.

Tomten ligger i Eskilstuna logistikpark, och styckas av från fastigheten Kjula-Blacksta 1:5. Även Bockasjö har köpt en tomt på 47 000 kvadratmeter för 18,8 miljoner kronor av kommunen i parken, mer info om den affären och planerna för fastigheten kommer i morgondagens nyhetsbrev.

Av Hilda Hultén