Aditro automatiserar i Skillingaryd med AGV:er från Linde

Aditro satsar stort på ett nytt TPL-center i Skillingaryd för FMCG-segmentet, och nu står det klart att det blir Linde Material Handling AB, som kommer stå för automatiseringen av pallgodset – med hjälp av robottruckar.

Posti-ägda Aditro Logistics bygger ett 50 000 kvm stort TPL-center för retail och FMCG (fast moving consumer gods) i Skillingaryd, två mil söder om Jönköping. Det nya logistikcentret kommer att stå klart 2022, och automatiseras nu med ett antal robottruckar från Linde Material Handling – ett test för att se om truckarna ska användas på hela siten, och kanske även rullas ut på andra anläggningar.

– Det här är en ny resa och en viktig del i vår strategi med standardisering och automatisering inom Aditro Logistics. Därför börjar vi med att implementera lösningen i en del av vårt nya lager, för att känna hur det fungerar och hitta formen för hur vi bäst kan använda dem innan vi utökar till resten av siten och även ser över möjligheter till våra andra anläggningar, kommenterar Niclas Andersson, Standardization Lead på Aditro Logistics AB.

Lindes ledstaplare L-Matic HD. Foto LMH

Projektet omfattar initialt flera automatiserade truckar, både ledstaplare L-Matic HD och skjutstativstruckar R-Matic, Generation 2, som ska hantera helpallsgods i lagret. Robottruckarna är utrustade med en reflexfri navigationsteknik – geonavigation, där navigeringen sker med hjälp av lagrets infrastruktur och fasta inredning.

– Det var självklart för oss att vända oss till Linde när det gäller automation, då de sedan länge är vår huvudpartner när det gäller manuella truckar. Målet är bland annat att nyttja de automatiska truckarna utanför normal arbetstid för att kunna erbjuda våra kunder attraktiva ledtider mellan inkomna orders och utleverans till kund.

Viktig affär för Linde

Aditro Logistics har sedan tidigare lageranläggningar i Jönköping, Borås, Arlandastad, Nykvarn samt Kopstad i Norge och är en av de största i Norden när det gäller tredje- och fjärdepartslogistik. Aditro Logistics ägs av finska Posti Group och har över 1 000 anställda.

– Affären är ett genombrott inom automationsområdet för Linde Material Handling i Norden. Aditro Logistics är den andra största aktören i Sverige inom tredjepartslogistik, och installationen kommer att kunna användas som referenssite för många prospekts. Tillsammans med Aditro Logistics har vi arbetat fram de mest optimala processerna och lösningen är helt anpassad för kundens behov kommenterar Martin Lettby, produktchef inom Automation & Intralogistik på Linde Material Handling AB, affären i ett pressmeddelande.

Av Klara Eriksson