Afry projekterar snabbtåg mellan Åbo och Helsingfors

Den planerade snabbtågsförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors kallas för “Entimmeståget”. Afry, global teknikkonsult, har tilldelats projekteringsuppdraget för sträckan mellan Suomusjärvi och Salo. Arbetet drar igång i oktober.

Afrys uppdrag omfattar ca 30 km av den totala järnvägssträckan och ligger i ett varierat landskap där bro- och tunnellösningar spelar en central roll. Sträckan inkluderar sex tunnlar med en total längd på 6,5 km och 28 broar, varav den längsta är ca 1,5 km lång.

– När det är klart kommer Entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo att förbättra det finska järnvägssystemet avsevärt. Trafiklösningar är kärnan i Afrys strategi när vi accelererar övergången till ett hållbart samhälle. Det är viktigt för oss att designa allt mer hållbara och funktionella trafikförbindelser, som förbättrar människors vardag och affärsmöjligheter, kommenterar Kari Fagerholm, marknadsområdeschef för väg och järnvägsteknik, Afry.

Linjen planeras genom projektbolag

Planeringen av den nya snabbtågsförbindelsen har flyttats från det Finska Trafikledsverket till projektbolaget Entimmeståget till Åbo AB. Projektbolaget omfattar finska staten, städerna Åbo, Esbo, Helsingfors och Lohja, Salo stad samt Vihtis och Kirkkonummis kommuner.

– Det här är första gången som järnvägsförbindelser planeras som ett projektpartnerskap i Finland. Vi är glada att avtalen har tecknats och arbetet kan börja på allvar, kommenterar Pekka Ottavainen, vd för Entimmeståget till Åbo AB.

EUs CEF-finansiering (Connecting Europe Facility) har beviljats för planeringsstadiet av projektet.