AI hjälper Linas Matkasse med inköpsprognoser

Linas Matkasse satsar på flexibilitet och kunderna kan nu välja mellan 30 rätter varje vecka i sin matkasse. För att kunna förfina utbudet och köpa in rätt mängd varor har företaget utvecklat en AI som kan förutse vad kunderna kommer välja.

I augusti lanserade Linas Matkasse ett helt nytt koncept som innebär att kunden själv får välja sin veckomeny bland över 30 rätter varje vecka.
Det innebär 300 000 möjliga kombinationer veckovis, en komplexitet som ställer höga tekniska krav både på kvalitet och hållbarhet.

AI till hjälp
För att prognosticera kundernas val har innovationsavdelningen på Linas Matkasse utvecklat en artificiell intelligens som med hjälp av maskininlärning både lär känna kunderna allt bättre och ger råvaruprognoser för att undvika matsvinn.
– Vi har alltid tagit beställningar först och sedan köpt in råvarorna eftersom vi då kan undvika lagerhållning, vilket både kunderna och klimatet tjänar på. Allt blir då toppfräscht och vi undviker matsvinn från vårt håll. Vi ville behålla både kvalitet och hållbarhet samtidigt som vi ville ge kunderna otroligt många fler valmöjligheter, så därför byggde vi vår egen AI, kommenterar Alexander Aagreen CTO på Linas Matkasse Group.

Alexander Aagren. Foto Linas Matkasse.

Eliminera svinn

Med hjälp av den egenbyggda artificiella intelligensen byggs kunskapen om kundernas preferenser över tid, gör kockarnas arbete allt mer smaksäkert, och inköpsprognoserna så pass avancerade att lagerhållning, och därmed matsvinn, “nästintill elimineras ur produktionsledet”, enligt företaget.
– Vi har jobbat hårt på att utveckla vår AI, och den självlärande aspekten gör att den blir allt mer pricksäker för varje dag, det gör att vi i framtiden kommer att kunna erbjuda ännu mer flexibilitet för våra kunder och finslipa våra inköp ännu mer för klimatets skull, kommenterar Alexander Aagreen.

Ny plocklösning
Utvecklingen från fasta matkassar till att tusentals kassar packade med helt olika innehåll nu ska nå rätt kunder i rätt tid, ställer höga krav även på logistiken. Därför satsar Linas Matkasse på en ny teknik, pick-to-light, som guidar den manuella packningen av matkassarna genom ljussignaler, en
teknik som även den optimeras med hjälp av AI.