Airmee hyr terminal av Leje i Järfälla

Airmee hyr en 2 665 kvm stor logistiklokal i Järfälla, som byggs och ägs av Leje Fastigheter “Efterfrågan från last mile-sektorn är jättestor på vårt segment, vi har flera nya logistikkontrakt på gång, berättar Lejes grundare Niklas Granström.

Airmee skaffar nu ett nytt last mile-nav i Stockholm och hyr in sig på ett femårskontrakt i fastigheten Häradsallmänning 1:27 på Allmänningsvägen 69 i Järfälla-Stäket. Fastigheten är under produktion och är på totalt 4 667 kvm. Lokalen som Airmee hyr är på 2 665 kvm, med väntat tillträde den 1 oktober. De övriga två lokalerna på vardera 1 000 kvm är ännu outhyrda.

– Vi har köpt tomten av Järfälla kommun och började bygga den på spekulation. Vi hade last mile-logistik i tankarna när vi ritade lokalen på grund av läget, med närhet till E4, E18, Arlanda och Stockholm city. Det var också flera last mile-aktörer som var intresserade. Det är kul att det blev Airmee som blev hyresgäst, de är unga, expansiva och snabbfotade och vi tror verkligen på det här segmentet. Lönsamheten inom last mile måste ju komma så småningom, det kan ju inte vara fri frakt för alltid, säger Niklas Granström.

Niklas Granström. Foto Leje Fastigheter

Lönsamheten inom last mile måste ju komma så småningom, det kan ju inte vara fri frakt för alltid

Han driver Leje Fastigheter tillsammans med Markus Frisk och Dan Jonsson.

– Jag och Dan drev ett annat byggbolag tidigare, Northpower Stålhallar, som vi sålde 2018 och därefter har vi växlat upp utvecklingen i Leje. Affärsidén är att förvärva industrimark och bygga mindre lokaler på omkring 1000–3000 kvm i storstadsnära lägen för olika typer av verksamheter, och sedan förvalta dem långsiktigt.

Idag har Leje ett bestånd på omkring 35 000 kvm fastighetsyta, främst i Stockholm men också i Göteborg, med allt från industriproduktion och lager till bilverkstäder och padelhallar. Man har också pågående byggen på 12 000 kvm, främst i norra Stockholm. Airmee är Lejes första renodlade logistikhyresgäst, men inte den sista.

– Vi har aktivt valt att sprida riskerna genom att hyra ut till olika typer av verksamheter. När det gäller logistik så är efterfrågan jättehög och yielderna är bra, vi tror på segmentet och har ytterligare ett par större logistikkontrakt på gång som blir offentliga snart. Samtidigt är hyresnivåerna högre för andra typer av verksamheter, så på slutraden går det ganska jämnt upp.

Enligt Airmees logistikchef Jonathan Svensson kommer de nya lokalerna tillgodose Airmees snabbt ökade lokalbehov i Stockholm, där man vi i dagsläget hanterar tiotusentals kollin varje dag.

– Fastighetens utformning och läge passar perfekt in i vårt koncept att erbjuda marknadens snabbaste och mest hållbara leveranser samt att attrahera arbetskraft, kommenterar han.

Av Hilda Hultén