Köerna i Yantian växer

Trots att hamnmyndigheten i kinesiska Yantian har öppnat upp den västra hamngården för import gör det stadiga inflödet av nya fartyg att köerna fortsätter växa. Förseningarna når nu upp till 16 dagar, det uppger rederiet Maersk i ett kundmeddelande.

Den västra hamngården stängdes ned till följd av ett covidutbrott i området i början av juni vilket ledde till en produktivitet på blotta 30 procent jämfört med normala nivåer. Förra veckan konstaterades 40 containerfartyg ligga på kö utanför hamnen. Nu har hamnmyndigheten öppnat den västra delen av terminalen för importtrafik och ytterligare en kaj, vilket får upp produktiviteten till 45 procent igen.

Maersk uppger i ett kundmeddelande att även om detta har en positiv inverkan på produktiviteten, som snart väntas nå normala nivåer, fortsätter schemaläggningens pålitlighet att lida med en genomsnittlig väntetid på 16 dagar.

För att lindra effekterna fortsätter rederiet att omdirigera sina fartyg till de närliggande hamnarna i Shekou, Nansha och Hongkong, där väntetiderna i nuläget är två till fyra dagar. I takt med att allt fler fartyg undviker Yantian räknar de dock med att även förseningarna där kommer bli allt längre.