Fortsatta förseningar från Yantian-hamnen

Covidutbrottet i Yantian fortsätter att skapa förseningar i den kinesiska hamntrafiken, 40 containerfartyg ligger på kö utanför hamnen. Enligt Lloyds Loading List sprider sig nu också trafikstockningen till närliggande hamnar i området.

Runt månadsskiftet maj/juni drabbades den kinesiska hamnen Yantian av ett covidutbrott bland både hamnarbetare och boende i området. Den västra delen av hamnens internationella containerterminal har sedan dess varit nedstängd och den östra delen opererar enligt Maersk på 30 procents kapacitet vilket har lett till trafikstockning och förseningar. Det danska rederiet skriver på sin hemsida att de nu räknar med upp till 14 dagars förseningar under den kommande veckan.

Enligt Lloyds beräkningar låg 40 containerfartyg för ankar i Dayabukten i närheten av Yantian den 4 juni. Samtidigt uppger de att runt 50 fartyg ligger utspridda i Wanshans skärgård. Samma period förra året låg tre containerfartyg och väntade i området. Strax innan utbrottet rapporterades sju fartyg vänta.

Fartyg som ankrar i skärgården brukar vara på väg mot terminaler i Hong Kong, Shekou och Nansha i Guangzhou. När fartyg tvingas skippa Yantian för att hålla tidsplanen ökar trycket på dessa närliggande hamnar när godsflödet skiftar. Det ökade trycket leder till att trafikstockningen och förseningarna sprider sig från Yantian även till dessa hamnar.

Enligt en analytiker från Linerlytica, Hua Joo Tan, kommer det ta ytterligare en eller två veckor innan hamnstockningen i området kan rensas undan.