Covidutbrott har stängt delar av kinesiska Yantian-hamnen

En av världens mest trafikerade hamnar, Yantian, är delvis nedstängd på grund av ett utbrott av covid-19 bland boende och hamnpersonal. Intensivt arbete med desinficering och karantänåtgärder sänker produktiviteten med upp till 70 procent. Rederiet Maersk räknar med förseningar uppemot tolv dagar kommande veckan.

Hamnen ligger i export- och industrinavet Shenzhen i södra Kina. Enligt Bloomberg News drabbades hela distriktet Yantian av ett covidutbrott förra veckan som nu orsakar förseningar. Fram till och med i söndags tog de inte alls emot containrar för export och Yantians internationella containerterminal (YICT) har delvis stängts ned sedan viruset spritt sig bland både hamnpersonal och boende i området.

Maersk skriver på sin hemsida att all verksamhet i västra delen av YICT har upphört tills vidare. De uppger också att verksamheten i den östra delen av terminalen fortsatt lider av låg produktivitet, omkring 30 procent av de normala nivåerna. De väntar sig att trafikstockningen kommer hålla i sig och att fartyg kan drabbas av upp till 12 dagars förseningar den kommande veckan.

Hamnen är en av de mest trafikerade i världen och hanterade 13,34 miljoner TEUs under 2020. Bloomberg News rapporterar att situationen lär öka de redan höga kostnaderna för att skeppa gods från Kina, som har ökat bland annat på grund av en hög efterfrågan på export och containerbrist.

Den lokala myndigheten ska under fredagen ha gått ut med information om att de kommer genomföra masstester av hela Yantian-distriktets befolkning.