Skistarshops logistik till Falun

Förlagssystems e-handelsinriktade affärsenhet Proflog, har fått förtroendet att agera centrallager och logistikpartner åt Skistarshop. Logistiken kommer skötas från Förlagssystems 44 000 kvm stora lager i Falun, där Proflogs TPL-verksamhet upptar en allt större del.

Förslagssystem är Sveriges största grossist och distributör av böcker, med 44 000 kvm stort lager i Falun, varifrån Bokus e-handelslogistik sköts och många bokhandlar får sina leveranser. Bokbranschen ser en vikande trend, och 2017 startade Förlagssystem därför en TPL-verksamhet riktad mot e-handel: Proflog, som fått sig en riktig skjuts under pandemin.

– Vi sitter nu i ett läge där vi inte jagar kunder, utan kunderna söker upp oss. Vi får väldigt mycket förfrågningar, säger Tony Mårshans, med en bakgrund från Bonnier och sedan ett halvår tillbaka affärsområdeschef för Proflog

Bland kunderna idag finns sminkmärket FACE Stockholm, Svanfeldts Coffee, Sjöstrands Coffee och Tibber. Senast att flytta logistiken till Proflogs lager är Skistarshop, som dels har butiker i fjällvärlden, dels en stor och växande e-handel i Sverige, Danmark och Norge. Kontraktet sträcker sig över tre år, och Skistarshops logistik kommer uppta närmare 3000 av de 44 000 kvm som Förlagssystem förfogar över i Falun. Drygt 15 000 artiklar kommer att hanteras av Proflog i Falun för Skistarsshop.

Tony Mårshans. Foto Proflog.

– Vi är jättestolta över att ha fått det här förtroendet av Skistarshop, och att vi kan konkurrera med de stora TPL-jättarna. Dalarna har inte tidigare varit något logistikmecka, men jag anser att vi definitivt är ett bra logistikläge, kan leverera till hela Sverige på en dag och till Stockholm samma dag, förklarar Tony Mårshans, som påpekar att Falun har goda anslutningar till övriga Sverige både sett till väg- och järnvägsnät, och bara ligger knappt 3 h från centrala Stockholm.

– Vi har ett gäng med spännande kunder på gång in, och för diskussioner med två kunder i samma storleksordning som Skistarshop. Vi satsar mycket på Proflog nu, t ex med automation. Idag är lagret i stort sett manuellt, men med den växande e-handeln kommer vi även att investera i lagerautomation, lagerhissar och liknande. E-handel och TPL kommer vara väldigt viktigt för Förlagssystem framåt.

För Skistarshop var det geografiska läget, en av anledningarna till att valet föll på Proflog.

– Vi valde Proflog som samarbetspartner utifrån deras beprövad erfarenhet inom e-handeln samt geografiska läget, med närhet till distributionshubbar i Borlänge, men också till våra anläggningar, kommenterar Anders Aspgård, Head of Skistarshop.

– Proflog kan erbjuda alla de logistiktjänster som vi efterfrågade, samt även förädlingstjänster som är viktigt inom vårt kunderbjudande. Vi ser även en långsiktighet i detta samarbete för att tillsammans både utveckla vår affär, och att kunna växa vår e-handel i snabb takt utan begränsningar i vare sig lagerytor eller personal.

Av Klara Eriksson