Scanias logistikdirektör talare på F&T-konferensen

Den 21 oktober hålls Plans Forsknings- och Tillämpningskonferens, som i år arrangeras digitalt av Plan och KTH Södertälje. “Vi har ett väldigt aktuellt program, våra keynotes från Scania och Astra Zeneca har naturligtvis påverkats mycket av corona” säger Magnus Wiktorsson, professor i produktionslogistik på KTH.

Varje höst arrangerar Plan sin uppskattade Forsknings- & Tillämpningskonferens, och i år är KTH campus Södertälje värd för konferensen som hålls den 21 oktober.

– Vi har fått ihop ett jätteintressant program, våra keynote-talare från Scania och Astra Zeneca har väldigt aktuella ämnen att prata om från sin verksamhet, som naturligtvis påverkats mycket av coronapandemin, säger Magnus Wiktorsson.

Magnus Wiktorsson. Foto KTH

Han är professor i produktionslogistik i Södertälje, det yngsta akademiska forskningscentrat inom produktionslogistik i landet.

– Vi drog igång forskningen här för tre år sedan, och flyttade in i vårt nya campus för drygt två år sedan. Så det hade varit roligt att få välkomna konferensdeltagarna hit fysiskt. 

Körs digitalt i Zoom

Coronapandemin gör att hela konferensen körs digitalt i Zoom.

– Vi har styrt om från det vanliga lunch till lunch-upplägget och kör en heldag istället, och de flesta anförandena kommer att sändas på distans. Men en del kommer att sändas härifrån campus, troligen keynote-anförandena i alla fall.

Konferensavgiften har på grund av detta sänkts kraftigt mot normalt, till 300 kronor för studenter och Plan-medlemmar, och 500 för övriga.

– Det är lite tråkigt att man missar den sociala biten. Men samtidigt hoppas vi såklart att betydligt fler ska kunna delta.

Keynotes från Scania och Astra Zeneca

Fabio Castello, SVP Logistics, Scania Group

Som keynote-talare har riktiga höjdare bjudits in; dels Scanias logistikdirektör Fabio Castello, och från Astra Zeneca kommer Karin Lundgren-Hartikainen, försörjnings- och digitaliseringsansvarig för EMEA och Stefan Sandberg, Work stream Lead Global Planning Transformation.

– Både Scania och Astra Zeneca är ju väldigt intressanta företag, som påverkats mycket av pandemin på helt olika sätt, vilket de kommer att beröra. Fabio kommer att prata om hur man hjälpt KI under pandemin och de satsningar för uppkopplad och transparent logistik som Scania driver. Karin och Stefan ska bl a prata om Astra Zenecas nya globala planeringsprogram som rullas ut nu, och utmaningarna i att väga lokal anpassningsbarhet mot systemeffektivitet.

Totalt 24 olika presentationer sker vid konferensen, och de parallella sessionerna har delats in i fem områden; operations management, SCM, engineer-to-order, service management och digitalisering.

Karin Lundgren-Hartikainen, EMEA regional supply chain and digital lead, AstraZeneca.

– Vi har bidrag med från alla de stora svenska forskningsklustren inom produktionslogistik, och även flera företag som ska presentera resultat och projekt.

Ämnena spänner som vanligt brett mellan olika fält och industrier, men en röd tråd i många bidrag är digitalisering och hållbarhet.

Läs mer om F&T-konferensen och hur du anmäler dig här

Av Hilda Hultén