Autostore stämmer Ocado för patentintrång

Autostore menar att Ocados robotlösning är en olaglig kopia av deras patenterade robotlösning. Ocado, som sålt rättigheterna till sin lösning för mat-e-handel till flera livsmedelsjättar i världen, ska bland annat leverera den omstridda lösningen till Icas e-handelslager i Brunna.  

Den norska automationsleverantören Autostore, som ägs av THL (Thomas Lee Partners), har nu stämt den brittiska e-mathandelsaktören Ocado Group för patentintrång i Storbritannien och USA.

“Sedan 1996 har Autostore har utvecklat teknologi som revolutionerat detaljhandelslagring och orderuppfyllnad, och som driver tillväxten i e-handeln. Vårt ägarskap till ten teknologi som utgör hjärtat i Ocados lagersystem är tydligt, vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra immateriella rättigheter i sitt försök att öka sin tillväxt och försök att förvandla sig till ett globalt teknikföretag” säger Autostores vd och koncernchef Karl Johan Lier i ett uttalande. 

Karl Johan Lier. Foto Autostore.

Vi kommer inte att tolerera Ocados fortsatta intrång i våra immateriella rättigheter

Snarlika lösningar

Autostores robotlösning, finns i över 500 installationer med mer än 18 000 robotar i 30 länder, bygger på lagring i ett tredimensionellt grid-system, där varorna lagras i plastlådor i ett kubiskt system, och flyttas till plockstationerna med hjälp av robotar som färdas ovanpå systemet.

Ocados lösning är snarlik, men med skillnaden att lådorna är perforerade för att tillåta luftgenomströmning för att kunna hålla livsmedlen som lagras kylda. Att lådorna är perforerade visade sig förra året innebära en viss risk. Ocados första lager med den egna lösningen som byggdes i Andover, England brann 2019 ned till grunden efter att en robot gått sönder och fattat eld, som snabbt spred sig i lådsystemet.   

Autostore har knorrat sedan Ocado lanserade sin hårdvara, men först nu har automationsleverantören stämt konkurrenten för patentintrång och olagligt utnyttjande av immateriella rättigheter. Stämningsansökningarna är inlämnade både i USA (US International Trade Commission; US District Court for the Eastern District of Virginia) och Storbritannien (High Court of England and Wales). Målet är att hindra Ocado och deras partners från att tillverka och sälja robotsystemet. 

Autostores robotlagerlösning. Foto Autostore.

Köpte först från andra leverantörer

Ocado grundades år 2000 i Storbritannien som en e-handelsaktör inom livsmedel, men säljer sedan några år sin lösning, med både system och hårdvara i form av ett robotlager, till andra livsmedelsaktörer.

Före Ocado lanserade en egen robotlagerlösning köpte man automationslösningar från andra leverantörer, bland annat Knapp och Swisslog, och Autostore-lösningen bland annat finns i två av Ocados lager i England, där den första installerades 2012.

Men för ett par år sedan valde Ocado att uppfinna ett eget, snarlikt robotlagersystem, som man nu säljer till andra livsmedelsaktörer tillsammans med Ocados e-handelsplattform.

Avtal med ett 20-tal dagligvarukedjor

Ocado har avtal med en rad globala daligvarukedjor som Kroger, Marks & Spencer och Morrisons. I avtalet med amerikanska Kroger som tecknades 2018, ingår upp till 20 stycken robotlager (Costumer Fulfilment Centers) i USA, som enligt Autostore alltså innehåller deras patenterade teknologi. Hittills har Kroger aviserat lokalisering för nio av dessa, varav den första ska öppna i början av nästa år.  

Ocado påstår i ett uttalande att Autostores pressmeddelande är det första bolaget hört om stämningen, och att man inte fått några dokument som har med ärendet att göra. 

Ocados robotlager, som har perforerade förvaringslådor för att hålla livsmedlen kylda, men annars är snarlik Autostores robotlager, ska bland annat användas i Icas e-handelslager i Brunna. Foto Ocado.

“Vi är inte medvetna om några intrång av några giltiga Autostore-rättigheter och, naturligtvis kommer vi att undersöka eventuella anspråk när vi får fler detaljer” skriver Ocado och fortsätter:

”Vi har flera patent som skyddar användningen av våra system i livsmedelsbutiker och vi undersöker om AutoStore har eller avser att bryta mot dessa patent. Vi kommer alltid kraftfullt skydda vår immateriella egendom” 

Om stämningen kommer att påverka färdigställandet av Icas lager i Brunna är oklart. 

Av Hilda Hultén