Axfoods superlager växer fram

När Axfoodkoncernens nya logistikcenter i Bålsta står klart 2023 kommer det vara ett av Europas modernaste nav för butik och e-handel inom dagligvaror, och innehålla mer stål än Eiffeltornet.

Axfoods nya jättebygge i Bålsta kommer bli 126 000 kvm stort och ha 30 meter i takhöjd. Lagret är det största som byggts i Sverige någonsin i en etapp, och kommer enligt Logicenters att innehålla mer stål än Eiffeltornet. Lagret ska försörja både Axfoods butiker och e-handelskunder och kommer automatiseras i flera temperaturzoner för att kunna husera både frys-, kyl- och tempererade varor.

– Det här blir ett unikt lager för det är det första som kombinerar lager och logistik för leverans till butiker och lager och logistik till privatkunder som köper matleverans på nätet, kommenterar Eva Sterner, projektchef på Logicenters till byggastockholm.se.

De flesta livsmedelsaktörer har valt att separera sin butiks- och e-handelslogistik av olika skäl, men inte minst för att hanteringen skiljer sig åt. I Bålsta kommer dock ett smart automationssystem från den tyska automationsjätten Witron göra det möjligt för båda verksamheterna att äga rum i samma byggnad.

– Witron gör logistiksystem specifikt mot dagligvaruhandel. De har tagit fram en väldigt smart lösning för det här behovet, kommenterar Eva Sterner.

Lagret ska hantera omkring 60 procent av Axfoods totala godsvolymer. Själva byggnaden beräknas stå klar 2022 och lagret beräknas tas i drift under 2023.