Alstom och Bombardier går samman

Den globala järnnvägskoncernen Alstom, med huvudkontor i Frankrike, förvärvade i slutet av januari Bombardier Transportation och blir därigenom den största järnvägsproducenten i världen efter CRRC.

Med Alstoms förvärv av Bombardier Transportation den 29 januari 2021 uppgår den nya koncernens sammanlagda omsättning till 15,7 miljarder euro för tolvmånadersperioden som avslutades den 31 mars 2020.

Bombardier Transportation, med huvudkontor i Berlin, är idag ledande inom driv- och kontrollsystem och bolagets teknik driver tusentals tåg över hela världen.

Alstoms produktportfölj omfattar allt från höghastighetståg, tunnelbanor, monorail, spårvagnar och elbussar till integrerade system, anpassade tjänster, infrastruktur, signalsystem och lösningar för digital mobilitet.

Gruppen kommer tillsammans ha 75 000 anställda världen över i 70 länder, unik FoU-kapacitet, däribland Bombardiers nya test- och teknologicenter för e-mobilitet i Västerås, och en komplett portfölj av produkter och lösningar.

I Norden har Alstom cirka 2000 medarbetare med huvudkontor i Stockholm.

– Idag är en unik dag för Alstom och mobilitetssektorn över hela världen då vi skapar en ny global ledare som är inriktad på smarta och hållbara transporter, kommenterar Henri Poupart-Lafarge, styrelseordförande och vd för Alstom.