Umeåföretaget Ergostore grundades 2020 som ett marknadsbolag för tre Umeå-ingenjörers lösningar för att med hjälp av eldrivna dragare förflytta tunga rullburar, rullcontainers. “Vi börjar på hemmaplan, men siktet är europeiskt”, säger medgrundaren Niclas Bergström.
Det var 2016 som de tre ingenjörerna Anders Körning, Isaak Cruse och Linus Löfmark startade företaget Wemake efter att ha hjälpt Martin&Servera lösa ett arbetsmiljöproblem: de ibland mycket tunga förflyttningarna av rullburar med mat från lastbil in till kund, på ojämn terräng och ibland sluttande underlag.
– De arbetar dock mer som konsulter med fokus på produktutveckling än att sälja produkter och då blir resultatet därefter, säger Niclas Bergström.
Umeås näringsliv är inte jättestort, och alla känner varandra. Niclas Bergström, med lång erfarenhet som investerare i en rad företag, ville göra något nytt och “vara med och bygga företag” så i november 2020 startade han tillsammans med Roger Svensson marknadsbolaget Ergostore Europe för att sprida ingenjörernas elektriska dragare, Ergothruster i Sverige och internationellt.
– Från början vill vi nå ut till den svenska marknaden, men därefter europeiskt. Vi har redan kunder i Italien.
“Stort arbetsmiljöproblem”
Både dagligvaruhandeln och e-handeln peakade under pandemiåret 2020: e-handeln växte med 40 procent och dagligvaruhandeln såg rekordsiffror när människor lagade mat hemma i högre utsträckning. Den växande e-handeln har gjort att Arbetsmiljöverket utreder arbetsmiljön inom lager och logistik, och att fackföreningar larmar om ökat tempo.
– Det här är ett stort arbetsmiljöproblem, de här rullburarna eller rullcontainrarna kan väga 300–400 kg och då behöver man all sin kraft för att kunna knuffa dem dit de ska.
Niclas Bergström menar att det inte är omöjligt att Arbetsmiljöverkets granskning kommer leda till strängare riktlinjer för arbetsmiljön inom logistiksektorn.
– Man kan ju se från andra områden, att om Arbetsmiljöverket ändrar sina riktlinjer från ett “bör” till ett “ska”, så exploderar marknaden.
Ny marknad – ny lösning
Han beskriver den marknad som de nu vill erövra – där logistikföretag är en viktig kundgrupp – som en “i princip helt ny marknad”.
– Det finns konkurrenter, men deras lösningar är bara anpassade för ett torrt och slätt inomhusgolv. Finessen med vår lösning är att de funkar även på ex. kullersten, i snö, över trösklar eller i backe. I storstäder ex. kan det vara väldigt trångt och kanske nedförsbacke ner i en källare dit de ska, det räcker att man tappar greppet så blir de även en säkerhetsrisk.
Idag har man tre storlekar på dragare – varav den minsta just är anpassad till att dra ex rullburar, rullcontainers, Ragn-Sells gröna soptunnor, Oljefat på oljepirror, tvätterivagnar och andra lastbärare på hjul i den storleksordningen.
– Idag har vi tagit fram 20 olika kopplingar, och utvecklar nya eftersom.
Den största modellen av eldragare används främst inom industrin men användningsamrådet är så mycket större, som tex för att flytta helikoptrar på Arctic Air i Klimpfjäll. Komponenterna till eldragarna tillverkas av olika Umeåföretag och slutmonteras hos Wemake i Umeå.
Vidga rekryteringsbasen
Att låta en liten eldragare hjälpa till att flytta rullburen, eller exempelvis en stor rullcontainer med paket, är även att muskelstyrka inte blir en viktig kompetens för jobbet som exempelvis chaufför.
– Du behöver inte vara Hulken för att dra de här längre, du kan vara man eller kvinna och du kan fokusera på att chauffören är trevlig och serviceminded, inte superstark.
Ergostore har anpassat sin affärsmodell för att passa logistikföretag med tidsbegränsade kontrakt.
– Vi har anpassat vår affärsmodell så man kan hyra det antal dragare man behöver under den tid man har kontraktet, på så sätt slipper logistikföretagen göra den investeringen.
Av Klara Eriksson