Beijer flyttar centrallagret till Eskilstuna

Bygghandlaren Beijer Byggmaterial effektiviserar och framtidssäkrar logistiken genom att etablera ett nytt centrallager på 65 000 kvm hos CH Square i Eskilstuna Logistikpark, som Logent kommer att drifta. Därigenom lämnar man Norrköping och Postnord TPL, där lagerhanteringen idag ligger utspridd på 2,5 lager. “Vi är väldigt glada över att vi nu tar nästa steg i vår tillväxtresa”, säger Beijers vd Geir Thomas Fossum.

Beijer Byggmaterial AB, en del av Stark Group, förser proffs och hemmafixare med byggmaterial och har 116 byggvaruhus över hela Sverige. Särskilt proffsegmentet har vuxit starkt de senaste åren, vilket har gjort att kedjans nuvarande centrallager spridits ut på “2,5 lager” på drygt 45 000 kvm, hos tredjepartslogistiken Postnord TPL i Norrköping, berättar Beijers vd Geir Thomas Fossum.

– Logistiken är oerhört viktig för oss och kommer bli ännu viktigare i framtiden. Kraven på effektivitet och sortiment växer i och med att vi säljer allt större volymer B2B och med att allt mer av byggarbetet utförs av proffs, en trend som går att se i hela Nordeuropa.

Mats Steen och Geir Thomas Fossum. Foto Beijer Byggmaterial AB.

Bredare sortiment och kortare ledtider

Beijers kunder kommer att få förbättrad service genom att få tillgång till ett betydligt bredare sortiment för leverans nästkommande dag och även möjligheten att kunna se aktuellt saldo på centrallagret.

– Upplägget skapar en win-win-situation för våra kunder och Beijers filialer och vi stärker vårt kunderbjudande, kommenterar Henrik Ehrengren, Supply Chain Director på Beijer.

I Eskilstuna kommer aktören få 65 000 kvm i ett nybyggt lager som CH Square kommer att äga och förvalta, och därtill utomhusytor samt möjlighet till en framtida expansion på 27 000 kvm, viket möjliggör ett bredare sortiment och en effektivare logistik.

Totalt är fastigheten på ca 150 000 kvm, och den ligger mitt i Eskilstuna Logistikpark, parallellt med landningsbanan. Ett stickspår kommer dras in till det nya lagret.

– Det är vår första etablering i Eskilstuna, som kommit till i samarbete med Beijer och Logent. Vi är väldigt nöjda med den och även med Eskilstuna Logistik och Etablering och Eskilstuna kommun, som varit fantastiska att jobba med, säger Jan Lindberg.

Rätt läge för Beijers

Det nya lagret kommer förse de 116 byggvaruhusen med material och verktyg, men också leverera direkt till byggplatser. Många av byggvaruhusen fungerar även som distributionshubbar, varifrån material levereras ut till hantverkarna. Dessutom har byggkedjan tre renodlade logistikcenter i Arlandastad, Saltsjö-Boo och Malmö Syd, samt ett till på gång i Göteborg.

– Våra analyser visar att Eskilstuna är rätt geografiska läge för att försörja den svenska marknaden, från Trelleborg till Haparanda, säger Geir Thomas Fossum.

– Vi kommer även automatisera med en Autostore för en del av sortimentet,

Storkund för Logent

Lagret kommer att driftas av Logent, som där igenom håvar in en riktig storkund. Logent är en heltäckande och oberoende logistikpartner, med nordisk bas och med globala nätverk. Från starten 2006 har vuxit till en omsättning på ca 2.2 mdr SEK, sysselsätter ca 3 000 personer och finns i Sverige och Norge. Beijer Byggmaterial omsätter cirka 12 miljarder SEK och har ca 2500 medarbetare.

– Vi är väldigt stolta över förtroendet och att Beijer valt Logent som logistikpartner för den här strategiska etableringen och för driften av lagret. Beijer har mycket höga ambitioner och mål, inte minst det gäller kundupplevelse. Det är inspirerande att få designa och implementera en dedikerad logistiklösning helt anpassad efter Beijers behov, kommenterar Mats Steen, CEO Logent Group.

Beijers nya centrallager beräknas vara i drift under våren 2024 och kommer på sikt innebära ungefär 100 nya arbetsmöjligheter i Eskilstuna.

– Det är mycket glädjande att Beijer tillsammans med Logent väljer att investera i en ny hållbar logistiklösning i Eskilstuna Logistikpark. Etableringen innebär många nya viktiga arbetstillfällen och vi hälsar Beijer och Logent varmt välkomna till Eskilstuna, kommneterar David Hofmann, vd Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Av Klara Eriksson