Apotea expanderar i Norden

Apotea expanderar i Norden genom investeringar i nätapoteket Apomera i Finland och Apotera i Norge. Genom att applicera Apoteas modell ser man stora möjligheter att göra samma resa som man har gjort i Sverige.

Det har gått tio år sedan nätapoteket Apotea påbörjade sin resa mot att bli Sveriges största apotek. Idag är man en god bit på väg: under pandeminåret 2020 låg tillväxten på 50 procent och 2021 landade omsättningen på 4,6 miljarder kronor, och Apotea blev en s k unicorn, värderad till över en miljard USD.

 I Norge och Finland har utvecklingen av nätapotek på apoteksmarknaden inte kommit lika långt. Nu ser Apotea möjligheten att fortsätta utvecklingen växa för att bli Nordens största nätapotek.

– Jag ser en enorm potential i att skapa nya Apotea i våra nordiska grannländer. Jag tror att det behövs en utmanare på dessa marknader och det finns även många synergier mellan bolagen att dra fördel av, kommenterar Pär Svärdson, vd Apotea, i ett pressmeddelande.

Pär Svärdson. Foto Klara Eriksson.

Växer med förvärv

Genom investeringar i befintliga bolag behöver Apotea inte börja från noll utan kan fortsätta utveckla och växa med de bolag man har investerat i genom att tillämpa samma struktur som man har gjort på Apotea.

– Vi ser väldigt mycket fram emot samarbetet med Apotea och att dra nytta av de synergier vi ser mellan bolagen. Vidare är det ingen hemlighet att vi är stolta över att ha fått en så kompetent aktör som format den svenska nätapoteksmarknaden på ägarsidan. Nu ser vi fram emot att kunna accelerera vår tillväxt ytterligare som utmanare på den norska apoteksmarknaden, kommenterar Patrick Hjertland, vd för Apotera.no.

Apotea har blivit en av Sveriges främsta e-handlare kanske särskilt genom sitt logistikfokus, där Pär Svärdson har varit drivande i att investera i och stötta Sveriges växande last mile-segment.

– Vi är oerhört glada och stolta över att ha fått in Apotea som ägare. Sveriges största nätapotek är en uppstickare som har format den svenska e-handeln för apotek. Deras erfarenheter och kompetens är en ynnest för oss att få ta del av. Vi kommer att accelerera än mer nu och satsa vidare får att nå målet om att bli finsk marknadsledare i vår bransch, säger Pekka Ketonen, vd på Apomera.fi.

Under hösten påbörjas samarbetet bolagen emellan för att accelerera Apomeras och Apoteras tillväxt.