Beijer minskar transportutsläpp

Från den 1 juli 2020 körs alla kontrakterade leveransbilar på fossilfria bränslen, och man har även sett över ett nytt system för ruttoptimering.

Varje år gör Beijer Byggmaterial 200 000 leveranser från sina lager och kör 200 000 mil i Stockholmsområdet.

– Beijer jobbar mot målet att på sikt bli helt klimatneutrala. Logistik och transport är ett område som påverkar mycket och där det redan gjorts stora åtgärder, säger Alexandra Rosenqvist, miljö- och hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial.

Bland annat är Beijers leveranscentraler i Stockholmsområdet bra strategiskt placerade för att spara tid för kunderna och få ner antalet körda mil. Beijer har också infört ett system för att öka sin optimering av de slingor som körs, bilarna har optimerats, el-kranar har installerats och nu erbjuds även frakt för retur av avfall.

– Självklart är det viktigt för oss som den största aktören bland byggmaterialhandlare i Stockholmsområdet att hantera våra leveranser på ett ännu mer hållbart sätt. Det här hjälper också våra kunder i deras miljöarbete och tillsammans kommer vi nu närmre en mer klimatsmart byggbransch, säger Henrik Ehrengren logistikdirektör på Beijer Byggmaterial, i ett pressmeddelande

Beijer Byggmaterial har fyra distributionscentraler i Stockholm, med totalt 45 kontrakterade leveransbilar som varje dag förser företag och privatpersoner med byggmaterial. Drivmedlet på dessa bilar ställs nu om från diesel till fossilfria alternativ som till största del består av HVO100, ett förnybart växtbaserat bränsle. För de bilar som plockas in extra sker en klimatkompensation.