Best först ut Iboxen

Nyheten om det nationella paketskåpet iBoxen slog ner som en bomb i logistik-Sverige i mitten på februari. Nu meddelar Best, som första transportör, att man kommer leverera till nätverket – som dock ännu inte sett dagens ljus.

Iboxen har ambitionen att sätta upp en rikstäckande infrastruktur med totalt 50 000 leveransboxar i Sverige, för att hämta, returnera och skicka paket. Att jämföra med den största box-aktören Instabox, som i dagsläget har drygt 1000 paketskåp i Sverige. Under kvartal 1 2021 ska bolaget etablera leveransboxar i Stockholm och i Bodens kommun. 

Den transportörsneutrala infrastrukturen skulle kunna innebära en möjlighet att optimera last mile-logistiken – om transportörerna hakar på. Ett företag som nu säger sig beredda att göra det är Best Transport – som heller inte satsat på egna boxar – likt Instabox, Budbee, DHL och Postnord gjort.

– Vi ser en enorm fördel i att våra e-handelskunder och konsumenter kan använda en transportörsneutral infrastruktur för alla box-leveranser istället för den uppsjö av leverantörsegna paketskåp som finns idag. Placeringen nära hemmet i kombination med att upphämtningen av paket inte behöver anpassas till exempelvis en butiks öppettider gör också leveransalternativet attraktivt för konsumenter, säger Niklas Knight, vd på Best Transport, i ett pressmeddelande.

För Best Transport har faktorer som enkelhet, smidighet och tillgänglighet för e-handlare och konsumenter varit avgörande i satsningen. Tack vare paketskåpens placering i det offentliga rummet möjliggörs access 24/7 för både transportör och konsument. För Best Transport innebär det att leveranser kan ske även nattetid, något som avlastar logistiknätet framförallt i storstäderna.

Ökande volymer på sista sträckan

Under pandemin har svenskarnas konsumtionsmönster förändrats kraftigt, vilket resulterat i en volymökning hos e-handeln som saknar motstycke. Detta har skapat ett högt tryck på transportaktörerna och inte minst på Best Transport. För att kunna möta den ständigt ökade efterfrågan lanserar nu last mile-aktören Best Box – fossilfria paketleveranser via det transportörsneutrala nätverket av paketskåp iBoxen.

– Idag hanteras runt en miljon paket per dag kopplat till e-handeln i Sverige och redan nu börjar det bli ansträngt på många håll att klara detta. Med Iboxen avlastar vi det befintliga logistiksystemet med ombud och hemleveranser, samtidigt som vi tar höjd för att hantera nya paketvolymer. För oss var det självklart att redan från start bjuda in snabbfotade och tech-inriktade transportörer att nyttja vår infrastruktur. Best Transport har varit snabbast på bollen och vi är jätteglada att de nu är först ut att börja leverera via Iboxen, kommenterar Anders Holm CCO på iBoxen.