Boomerang lanserar ny logistiklösning för ryska marknaden

Med nästan 150 miljoner invånare är Ryssland den snabbast växande e-handelsmarknaden i Europa. Nu har svenskägda Boomerang distribution, med säte i Tallin, skapat en logistisk lösning för nordiska e-handlare att leverera varor till Ryssland. Företaget har dessutom ingått ett samarbete med Ozon.ru – Rysslands motsvarighet till Amazon. “Satsningen innebär stora möjligheter för nordiska e-handlare att nå miljontals nya konsumenter.” skriver Boomerang.

Tallinbaserade TPL-aren Boomerang Distribution har varit mest kända för sin returhantering, och många stora svenska e-handlare hanterat sina returer i Baltikum, till lägre pris än på hemmaplan. Men de senaste åren har den svenskägda TPL-aren vidgat sitt fokus och riktat blickarna österut – och nu lanserar man en logistklösning för nordiska e-handlare som vill sälja på den växande, ryska e-handelsmarknaden.

– Vi har en direkt länk till den ryska marknaden och vi har satt upp ett smidigt lagerhanteringssystem som snabbt och enkelt kan nå de ryska kunderna. E-handlare behöver inte öppna en hel verksamhet i Ryssland utan kan använda oss som sköter logistik och transport, säger Ilja Kukushkin, affärsutvecklare på Boomerang Distribution, i ett pressmeddelande.

Första TPL-aren i Europa med kanal till Ozon

Boomerang Distribution blir första tredjepartslogistikern inom EU att öppna en kanal till Ozon och leveranser till Ryssland. En marknad med stor potential som länge varit outforskad för företag i Norden. “Expansionen till Ryssland förändrar spelplanen för nordiska e-handlare som kan mångdubbla antalet potentiella kunder.” menar företaget.

– Ozon har hållit på med e-handel i över 20 år och har nu 70 miljoner aktiva användare. För andra e-handelsföretag är Ozon en enkel väg in på den ryska marknaden. Dessutom tar de en låg kommission på försäljning, i snitt sju procent, fortsätter Ilja Kukushkin.

Ilja Kukushkin. Foto Boomerang Distribution.

Utmaningen för svenska e-handlare är att få rätt exponering och marknadsföra sig på den ryska marknaden. Det är få nordiska e-handlare som har erfarenhet och kunskap av att marknadsföra sig i Ryssland. Anders Näslund är medgrundare av Boomerang Distribution som har genom samarbetsavtal tagit fram en helhetslösning för nordiska e-handlare.

– Vi har en logistiklösning som kan leverera till Ryssland, vi har ett samarbete med Ozon och vi kan, genom samarbetspartners, hjälpa våra kunder med marknadsföring, översättning och prissättning i Ryssland. Det är så vi hjälper våra kunder att komma in på den ryska marknaden, berättar Anders Näslund.

Under hösten 2020 expanderade Boomerang Distribution till Tjeckien för stärka positionen på den centraleuropeiska marknaden. Med intåget på den ryska marknaden befäster Boomerang positionen som en ledande tredjepartslogistiker i Norden.

Om Boomerang Distribution OU

Boomerang är en svenskägd tredjepartslogistiker med distributioncenter i Estland och Tjeckien. Boomerang har 15 års erfarenhet av e-handelslogistik och är störst i Norden på returhantering. Företaget har 300 anställda och hanterar över 6 miljoner försändelser varje år. Försändelserna, i sin tur, distribueras till mer än 200 länder världen över.