Brexitavtalet – det här gäller för svenska företag

Storbritannien och EU är överens om ett frihandelsavtal. 1 246 sidor redovisar hur relationen ska se ut. I en intervju för Svenskt Näringsliv reder Henrik Isakson, expert på handelsfrågor, ut vad som gäller för näringslivet.

Svenskt näringsliv har intervjuat Henrik Isakson, expert på handelsfrågor, om effekterna av det nya frihandelsavtalet mellan Storbritannien och EU. Den tydligaste och mest omedelbara effekten är att det uppstår en tullgräns i och med att Storbritannien lämnar EUs tullområde.

– Det betyder en del byråkrati i form av tullhantering, inlämnade av obligatoriska uppgifter och ifyllande av dokument. De företag som inte har kompetensen måste skaffa den eller anlita ett tullombud som kan hjälpa dem. Företag som redan idag driver handel med länder utanför EU, som exempelvis Norge, kan redan procedurerna, säger Henrik Isakson till Svenskt Näringsliv.

Affärsmöjligheterna med Storbritannien är klart försämrade sedan Brexit, med nya kostnader och byråkrati. Men Henrik Isakson menar att situationen ändå är bättre mellan EU och Storbritannien än de flesta andra länder i världen.

Läs hela intervjun här.