Vilotider, reseplanering och förtöjning är några av de utvecklingsområden som finns i sjöfarten på Östersjön och Nordsjön, det visar en ny inspektionsrapport för 2023 från Responsible Shipping Initiative (RSI). Flera brister kommer tillbaka år efter år, men på vissa områden syns förbättringar. Ett positivt exempel är förbättrade rutiner kring alkoholpolicy och testning.
RSI är en icke vinstdrivande föreningen med syftet att främja en ansvarsfull sjöfart på Östersjön och Nordsjön. Föreningen bildades 2019 och består av Södra, EFO, Lantmännen, Stockholm Exergi, Billerud och SSAB.
Under 2023 genomförde föreningen totalt 25 inspektioner på fartyg där flera utvecklingsområden har identifierats. Nu har de fyra års data och kunskap som ger bättre möjligheter att förstå och peka ut riskområden som behöver arbetas vidare med.
– Vi får kontinuerligt en allt större kunskap om förhållandena ombord och vilka områden vi behöver fokusera på vilket gör oss bättre rustade i våra diskussioner med våra redare. Även om vi fortsatt ser brister som inte bör finnas upplever vi en allt större förståelse för våra krav och vikten av att ständigt arbeta för förbättringar ombord, kommenterar Rebecka Nyholm, Category Manager på Södra.
Vilotid, reseplanering och navigering
Föreningen har gjort observationer kopplade till flera viktiga områden. På flera fartyg saknas bland annat redovisning för personalens vilotid samt godkända reseplaneringar och elektroniska sjökort. Andra brister relaterar till felaktigt använd förtöjningsutrustning samt saknad stabilitetsdokumentation för bulklaster. I flera fall saknas eller används inte system för att rapportera mindre incidenter eller ”near misses”, vilket är ett viktigt verktyg för att undvika framtida olyckor.
När det gäller alkohol- och drogpolicys visar inspektionerna på en förbättring, men det finns fortfarande exempel som saknar tydliga policys och rutiner.
– Vi ser även en oroväckande stor andel relativt stora fartyg med enbart två navigationsbefäl ombord. Även om vissa flaggstater godkänner detta är vi av uppfattningen att enbart två navigationsbefäl innebär en alltför stor press på navigationsbefälen som inte får tillräcklig tid för vila vilket i sin tur innebär en förhöjd säkerhetsrisk. Vi anser att vi behöver sträva mot att tre navigationsbefäl är praxis ombord för att säkerställa goda arbetsvillkor och säkerhet ombord, kommenterar Sebastian Tamm, logistikutvecklingschef på EFO.
Baserat på den kunskap och data RSI har samlat på sig under åren arbetar organisationen med att ta fram gemensamma guidelines för att arbeta och följa upp inspektionsresultaten för att säkerställa förflyttning inom önskade områden.