Byggbolag riskerar att raderas ut

Det närmaste året väntas 1 400 byggbolag gå i konkurs när en skatteskuld på totalt 4,9 miljarder från pandemin kommer ifatt. Jämfört med 2019 är det en uppgång på 35 procent. Det rapporterar Dagens industri.

Prognosen som DI refererar till kommer från kreditupplysningsföretaget Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode) som analyserat bolagens fallande kreditvärdighet. Enligt prognosen väntas 1 400 byggföretag gå i konkurs under det kommande året. Det är 35 procent fler än det senaste “normalåret”, 2019.

Tidningen rapporterar att konkurserna hittills drabbat mindre byggbolag, men nu börjar även de större aktörerna drabbas. Enligt undersökningen beror många konkurser på att uppskjutna skattelättnader från pandemin nu kommer ifatt.

“Majoriteten är bolag som haft problem under längre tid och som borde gått i konkurs under de dopade åren 2020-22, då vi hade ovanligt få konkurser. Men det finns undantag bland företag som haft en god lönsamhet”, säger Henrik Hargeus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet, till tidningen.

4,9 miljarder i skatteskuld

Tidningen skriver också att ca 2 500 av Sveriges byggbolag delar på en nota till staten som uppgår till 4,9 miljarder kronor. Notan består av skatteskulden från pandemin. Nästan 1 500 av dessa företag har betalningsanmärkningar, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

“Bygg utmärker sig som en av de branscher, där flest företag har ett tillfälligt skatteanstånd. Av totalt 42,6 miljarder så står byggsektorn för 11,5 procent av de uppskjutna skatteinbetalningarna”, kommenterar Karl Stjerna, vd för Syna.