Canadian Pacific satsar på vätgaståg

Det transkontinentala järnvägsbolaget Canadian Pacific bygger om dieseltåg till att drivas av vätgasceller för att minska sina utsläpp. När tåget är färdigt kommer det att testas i drift på bolagets kanadensiska järnvägar.

Det transkontinentala järnvägsbolaget Canadian Pacific planerar att utveckla Nordamerikas första vätgasdrivna tåg för linjetrafik. Projektet ska göra om ett diesellok så att dess elmotorer drivs av vätgasceller och Leclanchés europeiskt tillverkade litiumjonbatterier. Leclanché kommer också att tillhandahålla sin egen programvara för energihantering för optimal integration. När ombyggnationen är färdig kommer loket testas i drift på järnvägen för att undersöka hur redo teknologin är för godstrafik på räls.

– Det här är ett globalt viktigt projekt som placerar CP i framkanten för avkolningen av sektorn för godstransporter, kommenterar Keith Creel, vd för Canadian Pacific.

Nästan alla frakttåg i Nordamerika är dieseldrivna och representerar branschens mest betydande utsläppskälla av växthusgaser. Arbetet bygger på bolagets tidigare erfarenheter av att testa biobränsle, naturgas och batteridrivna lösningar för att minska utsläppen.