Castellum säljer mer logistik till Blackstone – säljer för totalt 10 miljarder SEK

Castellum säljer ytterligare 53 fastigheter till Blackstone för 4,8 mdkr SEK. Totalt säljer Castellum logistik för nära 10 miljarder, pengar som ska investeras i nya logistikfastigheter, inte minst för e-handeln.

– Det är viktigt att vi gör det här för att vi ska kunna utveckla den logistik vi tror på, säger Henrik Saxborn.

I december sålde Castellum 39 fastigheter till Mileway för 5 miljarder SEK, och nu säljer bolaget alltså ytterligare en logistikportfölj till Blackstone-kontrollerade fonder. Totalt säljer Castellum alltså 92 fastigheter för 9,8 miljarder SEK, vilket fyller kassan rejält och gör att man har rejält med muskler för att kunna möta den starka efterfrågan på logistik som finns idag – särskilt hos e-handeln, som efterfrågar stora logistikfastigheter, oftast nära de stora konsumtionsmarknaderna Stockholm och Göteborg/Malmö, med möjlighet till expansion.

– E-handelsaktörer har ett väldigt stort expansionsbehov som marknaden idag har svårt att möta, med det kommer vi att kunna göra framöver, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum till Dagens Logistik.

Henrik Saxborn. Foto Castellum.

– Vi ser ett stort behov hos våra kunder att fort få upp moderna stora anläggningar i de lägen där kunderna vill vara.

Investerar i ny logistik

Castellum är en av Nordens största aktörer inom lager/logistik och bibehåller även efter denna försäljning positionen som en av Nordens främsta i segmentet. Kvar i portföljen finns logistik/lager till ett värde av elva miljarder SEK, samt en utvecklingsbar yta på ca 1,2 miljoner kvm att bebygga med nytt inom logistik/lagersegmentet.

Drygt tio miljarder SEK ska investeras i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i attraktiva lägen, bl a Säve i Göteborg, Brunna norr om Stockholm och södra Sverige.

– Vi äger en del mark i Brunna, Helsingborg och tittar även efter nya etableringsmöjligheter i Skåne.

Stora investeringar i Säve

Särskilt Säve kommer svälja mycket av investeringarna. När Castellum förvärvade flygplatsområdet Säve 2019 var det läget och möjligheten att bygga 1,5 miljoner kvm logistik på det 3,3 miljoner kvm stora området, i Sveriges bästa logistikläge Göteborg, som lockade.

– Det är generellt brist på planlagd mark i storstadsområden, när vi köpte Säve var det bara i syfte att bygga en viktig modern och hållbar anläggning som idag inte finns i Norden, säger Henrik Saxborn.

Hade Entra-affären gått igenom hade Castellum avyttrat logistik för 19 miljarder SEK till Blackstone, men nu nöjer man sig alltså med 10 miljarder.

Det överenskomna fastighetsvärdet för den senare transaktionen innebär en premie om 27 procent över värderingen Q3 2020 och 15 procent över värderingen Q4 2020. Frånträde sker den 3 maj. Tillgångarna kommer ingå i Blackstones pan-europeiska last mile-plattform, Mileway.

– Detta sammantaget kommer positionera oss, inte bara som den största, utan också den mest flexibla och mest moderna logistikaktören i Norden, säger Henrik Saxborn.

Av Klara Eriksson