Cobotar ökar säkerheten hos Carlsberg

Foto Universal robots.

Bryggerijätten Carlsberg har reducerat sina arbetsplatsolyckor på fabriken i Fredericia, Danmark genom att använda samverkansrobotar, s k cobots, i produktionen.

För att komma till rätta med arbetsplatsolyckor relaterade till hanteringen av kartongbuntar med buntband, har Carlsberg Frederica investerat i två cobotar från Universal Robots.

UR10-coboten används för att lyfta buntar om 10 kartonger ihopbundna med ett band. UR3-coboten klipper och tar bort bandet och placerar bunten i magasinet.

De båda cobotarna kan hantera upp till 500 kartonger i timmen. Förutom bättre arbetsmiljö för personalen frigör cobotarna arbetstid som istället kan läggas på kvalitetskontroll och linjeskötsel.

– Det här tog tidigare 60 procent av en medarbetares arbetstid. Idag behövs en operatör som kör en pall kartonger till linjen och övervakar processen. UR10 och UR3 gör bokstavligen allt det andra, berättar Thomas Kern Ruby. Det frigör tid för vårt team att fokusera på mer krävande uppgifter, men framför allt har vi ökat säkerheten på arbetsplatsen. Cobotarna har hjälpt oss att uppnå vår nollvision för skador, en viktig del i vårt hållbarhetsarbete.