Collicare startar tåglinje mellan Italien och Sverige

Collicare Sverige startar sin andra tåglinje som förbinder Skandinavien med Italien – mellan Skaraborg och Cremona i Norditalien. Sedan tidigare har man en tåglinje i egen regi mellan Parma och Rolvsøy i Norge. “Vi har arbetat för detta i drygt två år och är jätteglada att kunna starta i februari”, säger Per Zachrisson, ansvarig för tågutveckling hos norska Collicare på koncernnivå.

Logistikaktören Collicare Sverige har kontor i Göteborg, Jönköping, Sundsvall och Östersund erbjuder allt från sjöfrakt, vägtransport in- och utrikes, tredjepartslogistik, flygfrakt, distribution och lager och är dotterbolag till norska Collicare.

Bolaget fokuserar på totala lösningar av varuflöden med importörer, exportörer och industriföretag i speciellt Skandinavien, Europa och Asien som kunder. Nu startar aktören ytterligare en tåglinje som förbinder Skandinavien med Italien.

– Det är en rätt så stor satsning för oss som vi jobbat två år med, det tar ju lite tid när man arbetar med tåg – att få tag i tågtider, lok och personal. Vi hade gärna startat redan förra året, men nu blir det i februari nästa år, berättar Per Zachrisson.

Collicare kör redan ett tåg i egen regi mellan Italien och Skandinavien, som förbinder Parma med Rolvsøy i Norge, en linje som startades 2017.

– Det tåget är fullt nu, nästa steg, kanske 2024, blir att utöka antalet avgångar.

Hållbarhet i fokus

Under våren 2023 rullar första direkttåget ut från terminalen i Cremona med slutdestination i Skaraborg i Sverige, med en av marknadens kortaste transittider på 2 dagar. Tåget kommer att gå varje vecka med avgång från Cremona på lördag och ankomst till Skaraborg måndag eftermiddag, med möjlighet för vidare leverans ut i Sverige från tisdag och framåt. På exportbenet avgår tåget från Skaraborg natten mellan tisdag och onsdag och ankommer Italien på torsdag eftermiddag.

– Vi väljer att satsa på detta för att kunna erbjuda godstransporter mellan Italien och Sverige till bästa pris och med kortast möjliga ledtid. Detta är också det mest miljöanpassade sättet att frakta godset på. Det är strategiskt viktigt för oss att ha miljöfokus, och det här tåget är ytterligare ett steg i det arbetet.

Collicare har förbundit sig till att minska sina CO2-utsläpp i nivå med Pariasavtalet genom Science Based Targets. Skaraborgsbaserade Jula med Nordens största lager i Skara, som ligger bakom tågpendeln mellan Falköping och Göteborgs hamn, är en av kunderna på den nya tåglinjen.

– Collicare har under åren visat prov på en typ av flexibilitet och anpassning som passar Julas ständiga utveckling av godsförsörjning till våra butiker. Den här nya satsningen på en tåglösning mellan Italien och Sverige stärker ytterligare vårt långvariga partnerskap med fokus på mer hållbara transportlösningar, kommenterar Lennart Karlsson, vd Jula Logistics.

Av Klara Eriksson