Coops logistiksatsning får Eskilstuna kommuns miljöpris

Varje år på Världsmiljödagen 5 juni delar Eskilstuna kommun ut årets miljöpris. I år var det Coop Logistiks nya terminal som vann utmärkelsen. “Med sin nya högautomatiserade varuterminal och hållbara logistiklösningar med tåg in i terminalen i Eskilstuna logistikpark, visar Coop Logistik ett helhjärtat engagemang för att sänka sin klimatpåverkan.” skriver juryn i sin motivering.

I år fick Coop Logistik och deras nya spåranslutna Eskilstuna-terminal kommunens miljöpris.

”Med sin nya högautomatiserade varuterminal och hållbara logistiklösningar med tåg in i terminalen i Eskilstuna logistikpark, visar Coop Logistik ett helhjärtat engagemang för att sänka sin klimatpåverkan. Coop Logistik är föregångare inom hållbara transporter och har genom mod och vilja arbetat och investerat i klimatlösningar som årligen sparar omkring 17 000 lastbilstransporter, vilket motsvarar 9 600 ton koldioxid.” motiverar prisjuryn utnämningen. Prisjuryn består av kommunstyrelsens presidium.

– Vi är glada och stolta över att Eskilstuna kommun uppmärksammar vårt långsiktiga arbete för att minska vår klimatpåverkan. Coop-tåget är stommen i vår logistik och i Eskilstuna har vi fått möjligheten att köra det eldrivna tåget hela vägen fram till av- och pålastning av varor. Nu fortsätter vårt arbete mot fossilfria transporter till 2030, säger Peter Rosendahl, transportchef Coop Logistik.

Peter Rosendahl. Foto Klara Eriksson.

Över 30 procent av Coops transporter inom Sverige går på räls där eldrivna tågtransporter ersätter lastbilstransporter. Det leder till en rejäl minskningen av koldioxidutsläpp, motsvarande 20 procent av den klimatpåverkan Coop mäter och rapporterar varje år.

– Coops lager är en stor arbetsgivare och en betydelsefull verksamhet som samhällsfunktion. Vad Coop gör påverkar många. Deras etablering i Eskilstuna är helt och hållet präglad av ett hållbarhetstänk och bidragen till att påverka utsläppen av växthusgaser såväl som fossilfri energiproduktion är påtagliga. Den profil och de val som bolaget gjort i samband med sin enorma investering som omfattar flera miljarder gör inte bara skillnad i sak. Det är också en stark signal om vad som är möjligt och blir därmed också stilbildande för andra i deras arbete, kommenterar Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.