Dachser byter till biogas i Helsingfors

När logistikföretaget Dachser förnyar kortdistans-flottan i Helsingfors väljer man att investera i tio biogaslastbilar. Gasums nyligen öppnade produktionsanläggning i regionen kommer försörja bilarna med biogas.

Investeringen gäller åtta Volvo FE och två Iveceo Eurocargo 160/EG/F. Den innebär också att 10 av de totalt 15 lastbilar som utgår från Dachser Finland European Logistics, med filial i Kerava, kommer drivas av komprimerad biogas (CBG) redan i år. Med tiden ska även de kvarvarande kortdistans-fordonen förnyas till lastbilar drivna på antingen biogas eller el.

Tuomas Leimio framför en av de nya biogaslastbilarna. Foto Dachser

– Om man jämför med siffrorna från 2019, har vi lyckats att minska våra koldioxidutsläpp med totalt 70 procent i de områden där vi kör med komprimerad biogas, berättar Tuomas Leimio, vd för Dachser Finland European Logistics.

Logistikföretagets åkeripartner, Savon Kuljetus Oy, samordnar investeringen. Den komprimerade biogasen levereras av Gasum som nyligen öppnat en ny produktionsanläggning för biogas i närheten av Helsingfors.

– Sammantaget har CBG visat sig vara ett mycket tillfredsställande val till en mycket begränsad investeringskostnad. Tekniken är beprövad och fordonet fungerar på ett identiskt sätt jämfört med våra gamla dieselbilar. I grunden är det alltså lastbilar som alla andra men med en drastiskt minskad miljöpåverkan, kommenterar Mika Malmivaara, verksamhetschef för Dachser Finland European Logistics.