De distribuerar Modernas covid-vaccin

Den Schweiziska TPL-jätten Kuehne+Nagel har vunnit uppdraget att distribuera Modernas covid-19-vaccin, som godkändes av EUs läkemedelsmyndighet, EMA igår, den 6 januari.

Vaccinet blir det andra att godkännas för användning mot covid19 i unionen efter Pfizers vaccin, som godkändes den 22 december.

Idag, den 7 januari, meddelade Moderna att man skrivit ett globalt lagrings- och distributionsavtal med Kuehne+Nagel, som kommer att distribuera det kylda vaccinet i Europa, Asien, Mellanöstern, Afrika och delar av Amerika. Kuehne Nagel kommer att stötta distributionen av vaccindoserna, som kräver lagring och transport i en obruten fryskedja på -20 grader, från Modernas internationella försörjningsnätverk, som är baserat i Europa. Moderna är ett amerikanskt läkemedelsbolag, men har all sin vaccintillverkning i Europa, i Schweiz, Frankrike och Spanien.

– Vi är stolta över att samarbeta med Kuehne+Nagel från Europa för att stötta distributionen av vaccin till globala invånare. Efter de nyliga godkännandena, är detta ett steg närmare att lösa pandemin och en spännande tid både för våra företag och alla som är inblandade, kommenterar Dan Staner, chef för EMEA på Moderna.

Avtalet innefattar distribution via väg och flyg och lagerhållning från Kuehne+Nagels läkemedelshub i Europa. I Europa har Kuehne+Nagel en egen flotta på över 200 dedikerade transportfordon för läkemedel. Alla steg i logistikkedjan ska hålla en temperatur på -20 grader.

I Europa har Kuehne+Nagel en egen flotta på över 200 dedikerade transportfordon för läkemedel. Foto Kuehne+Nagel

Med dagens tillkännagivande tar vi på oss ansvaret för distributionen av Modernas covid-19-vaccin i världen. Vi har investerat i vårt läkemedelsnätverk i decennier, och är redo nu, när det är som mest avgörande, kommenterar Robert Coyle, chef för Pharma & Healthcare på Kuehne+Nagel.

Kuehne+Nagel har skrivit partnerskap med myndigheterna i flera länder och regioner för lokal lagerhållning och distribution, bl a
Nordrhein-Westfalen i Tyskland.

Den första leveransen av Modernas Vaccin till Sverige består i 11 000 doser och väntas ske under nästa vecka.

– När det gäller Astra Zenecas vaccin har det inte blivit klart med fas 3-godkännande än, och jag tror vi kan vänta oss att det kan bli godkänt i Europa i slutet av januari eller början av februari, säger Folkhälsomyndighetens vaccinsamordnare Richard Bergström till Expressen.

– Som det ser ut nu kommer vi klara alla prioriterade grupperna till mars, och alla svenskar som vill vaccinera sig få möjlighet att göra det till midsommar.

Av Hilda Hultén