Startar nytt bemanningsbolag inom logistik

I april startar det nya logistikkompetensbolaget Pokayoke, med Daniel Forsman från ML/PacsOn och Aditro Logistics förre strategichef Mikael Törnqvist vid rodret. Först ut blir kontor i Stockholm, följt av kontor i Eskilstuna, Jönköping, Göteborg, Norrköping, Örebro och Uppsala/Morgongåva under året.

I april lanseras det nya logistikkompetensbolaget Pokayoke, nämnet är en lean-term som betyder “att felsäkra”. Bolaget är grundat av Daniel Forsman, som senast kommer från tjänsten som vd på
emballageföretaget ML Försäljning och ledningsgruppsmedlem på PacsOn, samt Aditro Logistics
förre strategichef Mikael Törnqvist. Målet är att bolaget ska bli en “strategisk och operativ partner till logistikintensiva bolag” med bemanning som bas.

Daniel Forsman och Mikael Törnqvist. Foto Pokayoke

Rekryteringen är igång, och bland de första som ansluter till bolaget finns Sipan Metto, med bakgrund från bl a DHL och som grundare av bemanningsbolaget Procon Work Solutions, och Serhat Akkoyun, tidigare lagerchef på DSV samt operativ chef på Aditro Logistics.

– Jag lämnade bemanningsbranschen för några år sedan och har därefter haft vd-roller inom några emballageföretag. Att göra en nysatsning inom bemanning är något jag varit sugen på länge, berättar medgrundaren Daniel Forsman i ett pressmeddelande.
Logistikbranschen har utvecklats rejält och behovet av kompetens är större än någonsin, menar han

– Fokus för mig har varit att hitta rätt personer med rätt och kompletterande kompetens till satsningen. Vi är redan över 10 starka namn som kommer ansluta löpande under året.

Rekrytering kräver nytänk

Huvudfokus kommer ligga på bemanningslösningar, men bolaget ser sig mer som en “strategisk partner”, där man vill göra allt från att utveckla en långsiktiga strategier tillsammans med styrelsen till att hjälpa en teamleader med att tillsätta och leda sin personal.

– Under min tid på Aditro Logistics såg jag en växande utmaning i att hitta rätt kompetens. Arbetsmarknaden och utmaningarna skiljer sig åt mellan olika lägen, Aditro har ju mycket verksamhet i Jönköping och Stockholm, och i Jönköping är det svårt att bemanna vid peakar men lättare att få tag i duktigt personal som stannar länge, medan Stockholm har hög personalomsättning, säger Mikael Törnqvist.

Enligt Mikael Törnqvist har idealkandidaterna för ett lagerjobb förändrats betydande den senaste tiden, inte minst i och med automationslösningarna.

Idag kommer många av de bästa kandidaterna från andra branscher än andra logistikföretag. Till ett automatiserat lager kan det till exempel vara bättre att rekrytera butikspersonal till plocket än att rekrytera personer från ett manuellt lager. Man måste tänka både kring rekryteringsprocesser och screening, säger han.

Idag kommer många av de bästa kandidaterna från andra branscher än andra logistikföretag

Logistikbranschen är på många sätt ganska traditionell och mansdominerad, vilket är ett problem, menar Mikael Törnqvist.

– Vi vill förändra den stereotypa bilden av logistikbranschen som arbetsplats och locka in talanger från andra branscher, och inte minst tjejer. De är inte sällan bättre medarbetare, inte minst i automatiserade lagermiljöer. Och jämställda lager fungerar generellt sett bättre än ojämställda.

Sju kontor under 2022

Tanken är att Pokayoke ska bli en leverantör även till andra logistikbolag och tredjepartslogistiker.

– Vi har en del kunder redan från start, främst inom e-handel och traditionell omnikanalhandel, men även i industrin och logistikbolag, och märker att det finns en otrolig efterfrågan på senior logistikkompetens till projekt. Vi siktar på att bli en underleverantör till alla bolag som står inför logistikutmaningar, förklarar Mikael Törnqvist.

Först ut blir kontor i Stockholm, och under året planerar Pokayoke att öppna kontor i Eskilstuna, Jönköping, Göteborg, Norrköping, Örebro och Uppsala/Morgongåva.

– Jag och Daniel sitter båda i Stockholm, men vi kommer att öppna kontor på andra orter vartefter vi får in duktiga lokala förmågor i branschen. Vi har hittat personer på de här ställena och har en hel del riktigt tunga branschprofiler som är på ingång, men som vi inte kan gå ut med namnen på än.

Av Hilda Hultén