De vill sprida coworkinglager i Sverige

Nya fastighetsbolaget Easy Depot ska bygga mindre fastigheter där småföretagare kan hyra coworkingytor med både kontor och lager på korta, flexibla kontrakt. Första bygget är igång i Löddeköpinge och andra tomten är nu säkrad i Rosersberg.

– Målet är att vi ska ha 150 fastigheter om tio år och finnas i hela Sverige, berättar vdn Sofia Wäborg.

Easy Depot vill etablera 150 “business parks” i Sverige, där mindre företag kan hyra kombinerade lager- och kontorslokaler på kortare kontrakt. Bild Easy Depot

Erik Selin-backade Easy Depot grundades 2022 av fyra fastighetsprofiler med affärsidén att skapa något som idag inte finns på marknaden – mindre coworking-lokaler med både kontor och lagermöjlighet, där kontrakten liknar de för en bostad – med tre månaders uppsägningstid. 

– Idag kan du som privatperson hyra mindre lager på kortare kontrakt genom exempelvis Shurgard, men för kontor är det ofta hyreskontrakt på flera år, och lagerlokalerna som finns är sällan anpassade för att även ha kontor där, eller möjlighet att parkera intill. Vi såg att det fanns ett behov av mindre lokaler med kombinationen lager och kontor, där man även kan få den sociala coworking-biten, berättar Sofia Wäborg, vd och medgrundare på Easy Depot.

– Det kan vara allt från hantverkare och mindre e-handlare till fotografer som behöver en studio eller en poolimportör som behöver ett showroom och lager.  

Sofia Wäborg har lång bakgrund inom fastighetsutveckling från bland annat Peab och Skanska, och äger och driver bolaget tillsammans med de övriga tre grundarna; Mats Johansson, Lennart Steen och Anders Pettersson. Bolaget har även fastighetsbolaget Doxa i ryggen som investerare, med Greg Dingizian och Erik Selin på ägarlistan.

– Mats, Anders och Lennart har också lång bakgrund inom fastigheter och har tidigare grundat fastighetsbolaget Klarabo tillsammans, som börsnoterades förra året, och med Doxa som delägare är det en tung, kunnig ägarbas. Det som lockade mig var att testa något nytt, vara med på en startup-resa, och att ta med mig den erfarenhet jag har inom hållbar fastighetsutveckling som är självklar idag när man jobbar med bostadsutveckling, men som inte nått ut lika tydligt i andra delar av stadsutvecklingen.

Bygger i Rosersberg

Sofia Wäborg med Mats Rosén, näringslivschef i Kävlinge kommun, vid byggstarten av bolagets första anläggning i oktober. Foto Kävlinge kommun.

I maj 2022 förvärvade Easy Depot sin första fastighet på 3 900 kvm i Löddeköpinge i Kävlinge kommun norr om Malmö och i januari gjorde bolaget sitt andra förvärv; en 4 300 kvm stor tomt i Rosersberg norr om Stockholm. På fastigheterna byggs nu bolagets lokalkoncept; en ca 2 200 kvm stor “business park” med solceller på taket och med omkring 20 separata lokaler på 64–195 kvm vardera, med egen port, toalett och pentry och gemensamma lunch- och möteslokaler.

– Vi har ett helt digitalt koncept där hyresgästen kontrollerar sin lokal från en app och kan öppna och låsa, ha koll på energiförbrukning, betala hyran och boka mötesrum.

Fastigheten i Löddeköpinge byggstartades i oktober ska stå klar för inflyttning till hösten, och i Rosersberg planeras inflytt våren 2024.

– Vi börjar etablera oss med utgångspunkt från Stockholm, Göteborg och Malmö, men på sikt ska vi finnas över hela Sverige. Vi utgår ifrån var småföretagen finns och letar i första hand etableringsmöjligheter nära handelsplatser och 24/7-service. I Rosersberg ligger vi intill handelsområdet, läget är perfekt med kommunikationer, restauranger och service, och närheten till Stockholm.

Sofia Wäborg. Foto Easy Depot

Vi börjar i Stockholm, Göteborg och Malmö, men på sikt ska vi finnas över hela Sverige – målet är att ha 150 fastigheter om tio år.

Målet är att ha 150 fastigheter om tio år, berättar Sofia Wäborg.

– Naturligtvis är det ett annat marknadsläge nu än när vi startade för ett år sedan, så vi får anpassa etableringstakten efter marknaden så att vi investerar rätt. Men den långsiktiga planen står fast: Behovet av den här typen av flexibla lokaler har snarast vuxit det senaste året, jag tror fullt ut på konceptet.

Av Hilda Hultén