DSV: Schenkeraffären löper på enligt plan

Vd Jens H. Lund lyfte på sin presentation av helårsresultatet för 2024 fram att intjäningen ökade under det sista kvartalet och att det andra halvåret 2024 såg bra ut. Samtidigt stod det klart att vägsegmentet, DSV Road, har varit satt under ekonomisk press under förra året med minskande vinster och marginaler.

”Vi levererade solida finansiella resultat för 2024, i linje med våra förväntningar, och återgick till vinsttillväxt under andra halvåret”, sa den danska toppchefen under sin presentation under tisdagen.

Vissa nyckeltal pekar dock mot ett mer blandat resultat. Visserligen ökade DSV globalt sin omsättning, från 151 miljarder danska kronor till 167,1 miljarder danska kronor. Samtidigt sjönk nettovinsten från 43,8 miljarder till 42,9 miljarder danska kronor och det samtidigt som rörelseresultatet sjönk med cirka tio procent till drygt 16 miljarder kronor.

För nästa år väntas det justerade rörelseresultatet, EBIT, hamna på mellan 15,5 och 17,5 miljarder danska kronor, exklusive eventuell påverkan av Schenker-förvärvet, som väntas slutföras under andra kvartalet 2025.

DSV:s omsättning i Sverige ökade från cirka 5,5 miljarder danska kronor 2023 till cirka 6,6 miljarder danska kronor 2024.

”Hundratals möten” om Schenker-integration

DSV:s ledning meddelade också att förvärvet av DB fortlöper enligt plan och att DSV har haft hundratals möten med DB Schenker om hur integrationen och det framtida samarbetet ska utvecklas.

Bolagets vd Jens H. Lund adresserade utmaningen med att DSV under tidigare stora förvärv sett en tillbakagång på vissa ekonomiska parametrar, i alla fall under en övergångsperiod. Enligt vissa analytiker är det ofrånkomligt att affärer i denna storlek och inriktning leder till att man tappar kunder. Men ledningen verkar ha gott hopp om att lyckas bättre nu, jämfört med när man köpte Panalpina och andra stora bolag.  

”Om vi tittar på organisk tillväxt under en integrationsperiod är den vanligtvis lite lägre än vad man normalt uppnår. När vi köper ett företag räknar vi vanligtvis med att vi också kommer att förlora lite intäkter”, sa Jens H. Lund under presentationen och fortsatte:

”Vi borde kunna göra lite bättre ifrån oss när det gäller att öka vår befintliga verksamhet, och då bör vi också förhoppningsvis hantera integrationen på ett sådant sätt att vi tappar mindre volym än vi har gjort tidigare.”

Orsaken ska vara att man denna gång arbetar på ett mer detaljerat sätt.

DSV upprepade att ambitionen är att man ska lyfta den kommande Schenkerintegrerade bolagets rörelsemarginal till minst DSV:s befintliga nivåer som de är i dag inom respektive affärsområde. Detta ska ske inom tre år efter genomförd transaktion och skulle innebära en högre genomsnittlig rörelsemarginal för de affärer som DB Schenker gör i dag.

Lågkonjunktur slår mot vägtransporter

Att den europeiska vägtransportmarknaden är satt under press blev också tydligt under gårdagen.  Siffrorna visade att DSV Road har påverkats negativt av svagare marknadsförhållanden under fjärde kvartalet 2024. Detta ”på grund av minskad makroekonomisk aktivitet, särskilt i Europa och inom fordonsindustrin”. Dessutom påverkade engångskostnader ”relaterade till operativa utmaningar och en avskrivning av fordringar i den amerikanska verksamheten”.

Detta, samt låga fraktpriser i kombination med kostnadspress från leverantörer, ledde till att vinsten och rörelseresultatet (EBIT) minskade för väg-divisionen, och det med 9,8 respektive 33,4 procent för det färde kvartalet 2024, skriver DSV.

För det första halvåret i år spår den danska logistikjätten ett oförändrat läge, eller möjligen en låg tillväxt, för vägtransportmarknaden.

Schenker stora på väg

Vissa analytiker menar att utmaningarna inom vägtransportområdet har gjort det förestående uppköpet av DB Schenker lite mindre attraktivt. DB Schenker är ju ungefär lika stora som DSV totalt sett, men större på vägområdet och särskilt stora är de i EU. Detta betyder att DSV nu blir mer exponerade mot vägtransportmarknaden.

”Affären är nog inte så attraktiv som den tidigare varit för DSV, sa Morten Holm Enggaard, senior analytiker på Jyske Bank, till danska publikationen Finans efter DSV.s presentation under tisdagen,

Andra analytiker pekar på att de svårare ekonomiska tiderna som drabbar vägtransportaffären tvärtom kan vara en möjlighet för danskarna. Det skulle kunna göra det lättare att genomföra de organisationsförändringar som väntar när DB Schenker ska bli en del av DSV,

Under presentationen stod det också klart att sjö och flyg-divisionen, DSV Air & Sea, hade utvecklats mest positivt under det fjärde kvartalet 2024, klart bättre än de andra divisionerna DSV road och DSV Solutions. Detta är en trend som väntas fortsätta, enligt DSV.

Av Rickard Jakbo