Dustins nya robotlager igång

Nu är Autostore-anläggningen hos Sveriges största e-handlare Dustin igång i centrallagret i Rosersberg. Robotlösningen, med 60 robotar och 35 000 backar från Element Logic, ger 15 procent ökad lagerkapacitet. 

Dustin säljer  IT-produkter och elektronik, med 95 procent av försäljningen inom B2B. Bolaget är Sveriges största e-handlare omsättningsmässigt, med drygt 5 miljarder i omsättning i Sverige och 12,5 miljarder totalt i Norden och Nederländerna 2018. Dustin var tidigt ute med logistik i egen regi, i det 22 500 kvm stora lagret i Rosersberg flyttade man in 2009, där kontraktet nyligen förlängdes med 10 år med ägaren Logicenters. 

Nu är Dustins nya robotlager igång i Rosersberg. Foto Dustin

Installationen av det nya robotlagret påbörjades i februari och nu är anläggningen satt i produktion.  Automationslösningen ska bland annat ge kortare hanteringstid i lagret och kommer att kunna hantera 1 600 orderrader i timmen, motsvarande 75 procent av alla kundorder.

– Med det automatiserade lagret ska vi fortsätta leverera kundnöjdhet på högsta nivå. Vi kommer bland annat att kunna hantera order senare på dagen och därmed korta leveranstiderna för de nordiska kunderna. Ett effektivt och automatiserat logistikkoncept är dessutom en viktigt framgångsfaktor för att behålla och stärka vår ledande position på marknaden och fortsätta skapa tillväxt, säger Jenny Ring, EVP Supply Chain på Dustin i ett pressmeddelande.

Det är en Autostore från Element Logic som installerats, med närmare 60 robotar och 35 000 backar i en 1 300 kvadratmeter stor lagringsyta, som enligt Dustin ökar effektiviteten med 25 procent. Anläggningen frigör också 8 000 kubikmeter plats i lagret, vilket ger Dustin 15 procent högre lagerkapacitet.

– Vi har ett väldigt stort sortiment med cirka 255 000 produkter, där merparten av artiklarna är relativt små, säger Jenny Ring.

– Autostore passar e-handeln väldigt bra och just den här modellen är som klippt och skuren för Dustin. Vi har ett väldigt stort sortiment med cirka 255 000 produkter, där merparten av artiklarna är relativt små, säger Jenny Ring.

Dustin är en doldis i e-handelsbranschen, mycket eftersom merparten av försäljningen är B2B, men bolaget fick högsta betyg av expertjuryn för sin logistik i Dagens Logistiks e-handelskartläggning som publicerades i DL 1 2020 i mars, för sina imponerande välfungerande leveranser.

Läs DL 1 2020 här