Överkonsumtion, särskilt under evenemang som Black Friday, är en central hållbarhetsfråga för handeln. En ny undersökning från DB Schenker visar att 74 procent av företagen tar ut returavgifter för att minska onödiga returer.
I en ny undersökning har DB Schenker granskat hur svenska e-handelsföretag hanterar hållbarhet. Resultaten visar att 67 procent av de tillfrågade företagen anser att hållbara transportlösningar är viktiga, men 44 procent tycker att det är en utmaning att balansera kostnader med hållbarhetsmål. 74 procent av företagen tar ut returavgifter för att minska onödiga returer.
Överkonsumtion är en särskilt viktig fråga inom e-handel, där enkelheten i beställningar och returer kan leda till resursslöseri. En tredjedel av de tillfrågade e-handlarna har inga riktlinjer för att hantera detta, enligt undersökningen. 45 procent uppmuntrar sina kunder att endast köpa det de verkligen behöver. När det gäller Black Friday deltar 63 procent av företagen främst för att öka sin försäljning, medan 36 procent väljer att inte delta för att inte främja överkonsumtion.
”Ett evenemang som borde avvecklas. Det genererar ingen vinst, bara mer arbete för vår personal och kundtjänst”, kommenterar en vd/grundare från ett av de tillfrågade företagen som har 1-10 anställda.
Hållbara transporter
Rapporten visar också på ett växande intresse för second hand och reparationer. Endast 37 procent av företagen har ännu inte planerat eller genomfört strategier för att erbjuda uthyrning, reparationer eller second hand-försäljning. Bland företagen som överväger eller redan erbjuder sådana tjänster uppger hela 65 procent att de planerar för eller tillhandahåller second hand-produkter till sina kunder. 35 procent erbjuder eller planerar reparationstjänster.
Vid val av transportpartner prioriterar 92 procent av företagen prissättning och 67 procent värderar hållbara lösningar, men mindre än hälften (46 procent) inför hållbarhet i sin urvalsprocess. Samtidigt anser 82 procent av företagen att chaufförernas välbefinnande är viktigt, men endast 36 procent tar hänsyn till detta i sina beslut. Här syns en tydligt skillnad mellan den vikt som läggs vid hållbarhet och de faktiska kriterier som används när beslut fattas.
DB Schenker skriver att trots ett tydligt engagemang för hållbarhet kvarstår utmaningar i att förena värderingar med praktiska åtgärder. Företaget hoppas att rapporten ska inspirera e-handelsföretag att ta nästa steg i sin hållbarhetsresa och skapa en kultur av samarbete och ansvarstagande för en mer hållbar framtid.
Läs rapporten här.