Early Bird börjar med hemleveranser kvällstid

Efter årsskiftet kommer Early Bird att vidga sitt leveranserbjudande till hemleveranser kvällstid, samt tjänster för returer (C2B) och för den växande second hand-marknaden (C2C). – Vi kör piloten med tre kunder i dec-jan, och när vi ser att tjänsten är tillfyllest – då kör vi säger Pelle Lönn, vd på Early Bird till Dagens Logistik.

I veckan gick Bring ut med att inleder ett samarbete med Early Bird, genom vilket Bring kan erbjuda morgontidiga leveranser med tidningsbuden, och Early bird får en backup då paketet inte kan delas ut i form av Brings ombudsnätverk.

Men nu släpper Early Bird fler nyheter – i januari, februari kommer en ny tjänst med hemleveranser kvällstid lanseras i 50 procent av Sverige.

– Vi resonerar så här, vi har kontakten med e-handlarna, vi har terminaler, vi har fjärrtransport och ute hos de lokala aktörerna lokal kompetens, duktig personal som vill jobba mer och fordon – dessutom bra, miljövänliga fordon, berättar Pelle Lönn för Dagens logistik.

– Det enda vi behöver är ett system för kundresan, och den har vi jobbat med att utveckla tillsammans med PinDeliver, med realtidstracking, kvittens diagnosticerad tid osv. I januari kommer vi gå ut brett med lansering i 50 procent av riket.

Pilot i december – live i januari

Ett pilotprojekt med tre kunder inleder utrullningen i december–januari. Vilka som först kommer omfattas av tjänsten beror på Early Birds zonindelning i Sverige, som beror på tidningsutdelningen och de företag som sköter den, men det kommer ”inte vara Stockholm och Norrland” säger Pelle Lönn, men annars blandat tätorter och glesbygd.

– Jag tror vi kommer nå mer glesbygdsgeografi än befintliga aktörer, det är tack vare att vi har synergier med tidningsutdelningen. Vi kommer inte vara snabbast men vi kommer vara tillräckligt snabba och ha bra kvalitet, vi tänker att det kan vara lite av ett ”folkpaketet”, och vi kommer kunna hålla en bra prisnivå och ändå vara lönsamma.

Även C2C och returer

Utöver hemleveranser på kvällstid kommer Early Bird även starta med C2C-tjänster för konsumenter som vill skicla paket till varandra, och returtjänster. Båda tjänsterna kommer skötas av nattdistributionsnätverket.

– Om du som konsument köper en blus och vill returnera den så lägger du ut den i postlådan eller utanför din dörr på kvällen, så hämtar vi den medan du sover.

Tjänsten för C2C kommer starta upp som ett samarbete med tre marknadsplatser för begagnat, som Early Bird ännu inte kan namnge. Alla tre nya tjänster lanseras i januari-februari.

Av Klara Eriksson