Egypten bygger ny höghastighetsjärnväg

Egyptiska myndigheter har tecknat ett avtal med bl a tyska Siemens Mobility för byggandet av 2 00 mil järnväg för höghastighetståg. När projektet är klart kommer det vara världens sjätte största system för höghastighetsjärnväg, enligt Siemens.

Järnvägsprojektet i Egypten ska resultera i 2 000 km höghastighetsjärnväg med tre linjer som kopplar samman 60 städer. De helt elektrifierade tågen kommer köra i hastigheter upp till 230 km/h och nå runt 90 procent av befolkningen.

Avtalet är tecknat mellan den egyptiska myndigheten National Authority for Tunnels (NAT) på ena sidan och Siemens Mobility, Orascom Construction och The Arab Contractors på den andra. Värdet på tyska Siemens andel av kontraktet uppgår till 8,1 miljarder, motsvarande 85 miljarder kronor.

– Detta landmärke till transportprojekt är sannerligen historiskt för både Egypten och Siemens och vi är hedrade att vara partner med Ministry of Transport för att omforma framtidens transporter i Egypten, kommenterar Michael Peter, vd för Siemens Mobility.

Kontraktet löper över 15 år och inkluderar design, konstruktion och underhåll av både den första sträckan på 660 km (Ain Sokhna – Marsa Matrouh och Alexandria), den andra sträckan på 1 100 km (Kairo – Abu Simbel) samt den tredje sträckan på 225 km (mellan den arkeologiska utgrävningen vid Luxor och Hurghada vid Röda Havet).

– Det omfattande nätverket med 2 000 km höghastighetsjärnväg kommer koppla samman 60 städer och möjliggöra ca 500 miljoner resor per år. Det kommer länka samman landet som aldrig förr, bekämpa utsläpp och global uppvärmning, samtidigt som det erbjuder effektiva och pålitliga transporter av gods, kommenterar Michael Peter, vd för Siemens Mobility.

Siemens kommer förse projektet med 41 fraktlokomotiv av modell Vectron, 41 höghastighetståg av modell Velaro samt 94 tåg av modell Desiro EMU för regionala tjänster. På samtliga tre linjer kommer de även installera signalsystem baserade på ETCS nivå 2, system för kraftförsörjning och sitt digitala system, Railigent, för hantering av tillgångar och underhåll.

Projektet kommer skapa upp till 40 000 jobb lokalt, med ytterligare 6 700 jobb indirekt för underleverantörer och kringekonomin.