Einride i europeiskt samarbete med Mars

Mars-koncernen, som bl a ligger bakom varumärken som Snickers, M&M’s, Pedigree, Royal Canin och Whiskas, har ingått partnerskap med Einride för att elektrifiera transporter i Europa. Målet är att introducera en flotta på 300 tunga elektriska lastbilar över hela Europa.

För att minska sina koldioxidutsläpp har Mars ingått partnerskap med Einride gällande 300 tunga elektriska och digitalt optimerade lastbilar i ett nätverk över hela Europa. Partnerskapet väntas spara in 20 000 ton koldioxid per år innan 2030, vilket motsvarar ca 10 procent av Mars Europas totala vägtransportutsläpp.

Förra veckan genomförde företaget sin första leverans, då två ellastbilar utrustade med mobilitetsplattformen Einride Sagatransporterade gods från Mars Petcare-fabrik i tyska Verden till distributionscentret i Minden. En resa på ca 90 km.

Efter starten i Tyskland ska partnerskapet expandera i Europa. Rutter är planerade i Storbritannien och Nederländerna under 2024. Under 2025 kommer man även komplettera med en autonom pilot.

– Detta partnerskap är vår senaste investering för att uppnå nettonoll innan 2050, genom att genomföra åtgärderna som beskrivs i Mars Net Zero Roadmap med fokus på att förbättra och optimera logistik, omforma nätverk, omvandla typen av transport vi förlitar oss på och omfamna elektrifieringen av våra lastbilsflottor, kommenterar Barry Parkin, inköps- och hållbarhetschef på Mars-koncernen.

Som en del i sin nettonollplan kommer Mars investera 1 miljard dollar globalt under kommande tre år för att driva klimatsatsningar inom företaget. Målsättningen är att nå en nettobalans för utsläpp före 2050, med en halvering till 2030.

De två elektriska tunga lastbilarna kommer elektrifiera drygt 300 km per år längs den första sträckan i Tyskland, mellan Verden och Minden. Företagen har installerat fyra högeffektiva laddpunkter för lastbilarna på Mars-ägda anläggningar längs vägen.

– För att skapa en motståndskraftig framtid måste vi vidta åtgärder för att avkarbonisera transport och främja framtidssäkrad och hållbar frakt. Detta partnerskap illustrerar Mars tro på vikten av konkreta handlingar, när vi gemensamt implementerar ett intelligent fraktsystem som kommer att minska utsläpp, öka effektiviteten och verka för hållbarhet i stor skala, kommenterar Robert Falck, vd för Einride.