Einride kör autonomt för Apotea

Einride började sin bana som bolag med lanseringen av sin autonoma och eldrivna T-pod, men de senaste året har man främst fokuserat på att skala elektriskt. Nu är det dock dags att återigen ge den självkörande tekniken en chans i Sverige: Sedan i måndags tillsammans med kunden Apotea. ”Detta är första gången autonoma fordon tas i kommersiell, daglig drift i Europa”, förklarar Henrik Green, General Manager för Einride Autonomous Technologies.

Einride Autonomous Technologies är Einrides bolag för självkörande fordonsdrift med 150 anställda. På måndagen samlade man ett större journalistuppbåd vid Apoteas lager i Morgongåva för att visa upp senaste versionen av bolagets självkörande fordon, som från och med nu tas i drift mellan Apotea-bolagens två lager i Morgongåva, en sträcka på 800 meter ungefär.

– Einride har haft ett antal pilotverksamheter med självkörande fordon tidigare, men detta är den första gången vi tar ett autonomt tungt fordon i kommersiell, daglig drift i Europa, säger Henrik Green.

– Vi har fått ett längre tillstånd från Transportstyrelsen, och det kommer att kräva mycket mer av oss än tidigare försök.

2017 träffades ett mindre journalistuppbåd vid Lidls huvudkontor för att titta på Einrides första självkörande fordon, som då skulle testas med Lidl. 2019 var det dags igen – och då var det DB Schenker som var partnern. Skillnaden mot idag är att det nu inte rör sig om pilotförsök, utan ett fordon som tas i kommersiell drift, enligt bolaget.

– Det som lockar oss med det här är dels miljövänligheten och dels effektiviteten i lösningen. Det är en effektivare lösning i alla delar och det finns en stor potential i tekniken då det sker en massa transporter. Sedan är det självklart roligt att vara först i Europa, säger Pär Svärdson, vd och grundare för Apotea.

Senaste versionen av Einrides tunga, självkörande ellastbil. Foto Klara Eriksson.

Samlastar till Morgongåva på tung ellastbil

Apotea har sedan tidigare Einride som partner för sin ellastbils-pendel mellan lagret i Morgongåva och paketterminalerna i Rosersberg. Samarbetet sparar mycket transporter, då det gör att de enskilda transportörerna inte en och en behöver ta sig till Morgongåva för att hämta paketen, och att själva lastbilarna går på el gör inte ekvationen sämre. Sedan starten för två år sedan har, enligt företagens beräkningar, över 917 000 kg koldioxidutsläpp sparats, med en körsträcka motsvarande 20 elektriska varv runt jorden.

– Vi är jättenöjda med vårt samarbete med Einride hittills, pendeln till Rosersberg har funkat jättebra, säger Svärdson.

Tiden för självkörande har kommit

Den senaste tidens skriverier om Einride handlar om ekonomin: det tillväxtfokuserade bolaget har liksom många andra nystartade bolag med den inriktningen haft det svårare att få in pengar de senaste åren, och varit tvungna att skära ner, bland annat på personalen. Idag är man 150 personer som arbetar på Einride Autonomous Technology AB och 220 på Einride AB, enligt bolaget. I slutet av 2023 hade man drygt 460 anställda.

Driftsättningen vid Apoteas lager är Europas första och Einrides andra kommersiella autonoma dagliga verksamhet efter ett års drift i USA. Fraktverksamheten sker autonomt, vilket i det här fallet innebär fjärropererat och utan en förare ombord på fordonet. Fordonet kör mellan Apotea-bolagens två lager i Morgonogåva, en sträcka på ca 800 meter. Eftersom körsträckan ligger i anslutning till och är öppen mot allmän väg, sker driften med tillstånd från Transportstyrelsen.

Henrik Green och Pär Svärdson visar upp Apoteas nya autonoma lösning. Foto Klara Eriksson

Varför denna satsning nu, de senaste åren har ni ju främst fokuserat på bemannade elfordon?

– Hela Einrides affärsidé går ut på att positionera sig inom tre teknikskiften: digitalisering, elektrifiering och automatisering av fordon. Det man kan säga är att elektrifieringen gått fortast och automatiseringen långsammast, vilket gjorde att valet föll på att skala med bemannade elektriska fordon, förklarar Henrik Green.

– Vår gren av Einride: Einride Autonomous Technology AB fokuserar på den självkörande transformationen, och den ligger fem år efter den elektriska transformationen.

Vad har skett sedan ni lanserade ert första självkörande fordon 2017?

– Utvecklingen har gått framåt, konceptet är detsamma med en avancerad dator som nyttjar maskininlärning och laserbaserade kamerasensorer, samt en fjärroperatör som kan kontrollera fordonet, men alla delar har blivit mer avancerade, säger Henrik Green.

Apoteas fjärroperatör sitter i Göteborg, och han får gärna fler bilar att övervaka, enligt Henrik Green.

– Det är tre delar som krävs för att lyckas: driftsättningen, en affär som går ihop och är lönsam och tillstånd från myndigheter. Att få tillstånd är relativt komplext: det är svårt men fullt möjligt. Säkerhet är såklart vårt allra största fokus. För att det ska vara lönsamt krävs en viss skalning: att en fjärroperatör övervakar fler än en bil – det skapar lönsamhet.  Vi ser gärna fler liknande uppdrag.

Av Klara Eriksson