Einride lanserar smart semitrailer

Den 19 maj höll techbolaget Einride sin första konferens i egen regi; Einride Mesh, med flera namnkunniga tech-entreprenörer och innovatörer på scen. Bolaget presenterade flera produktnyheter i techplattformen Saga, liksom nyheten Einride Trailer: en eldriven, smart semitrailer, som ger AI-baserade insikter för att optimera fordonsflottan.

På Einrides första tech-konferens i egen regi, som gick av stapeln under onsdagen och torsdagen i Göteborg, deltog spännande entreprenörer och innovatörer som talare, bl a elbåtsföretaget X-shores vd Jenny Keisu, Cakes grundare och vd Stefan Ytterborn, Heart Aerospaces grundare Anders Forslund och den olympiske skridskomästaren Nils van der Poel.

– Vårt mål med Einride Mesh var tydligt – att skapa en plattform för tankeledare att mötas och dela med sig av sin syn på hur vi kan skapa en bättre framtid, oavsett vilken bransch man tillhör. Att se företagsledare, studenter, investerare, kreatörer och innovatörer samlas är ett bra bevis för att det går att ha en positiv påverkan för en mer hållbar framtid när vi tillsammans jobbar mot samma mål, kommenterar Linnéa Kornehed, medgrundare och CMO.

Ny trailer och tech-nyheter

Linnea Kornehed. Foto Einride.

På Mesh avslöjade Einride hårdvarudesignen för en helt ny Einride Trailer – världens första elektriska semitrailer designad för att optimera lastbilsflottans kapacitiet, effektivtiet och minska den totala kostnaden.

Släpvagnen är designad för att sömlöst integreras med Einride-fordon och är även kompatibel med konventionella elektriska semi-lastbilar. Genom att vara uppkopplad till Einrides operativsystem Saga, kommer trailern att tillhandahålla realtidsdata över viktiga parametrar för frakt så som ruttplanering, fyllnadsgrader, lastövervakning och förebyggande underhåll. Einride visade även upp en prototyp av sina Einride-batterier som kommer att integreras i produktionen vilket kommer att leda till  ökad räckvidd för fordonen.

Även plattformen Saga uppdateras med en rad nya och utvecklade funktioner, som att räkna ut en elektrifieringspotential för kunderna, realtiduppdaterad data öve rutsläpp, energianvändning, prestanda, kostnader samt ger förslag på konkreta åtgärder, en app för bokning av transporter och en översiktsfunktion.

– Genom att lansera dessa uppdateringar till Saga och visa upp vår senaste design för framtidens elektriska trailer, så ökar möjligheterna att hjälpa bolag övergå till elektrisk frakt och på ett kostnadseffektivt sätt nå sina hållbarhetsmål. Så gott som hela branschen är icke-elektrisk och vi vill snabba på skiftet genom att proaktivt ta reda vilka framtidens behov är i den växande elektriska och autonoma fraktbranschen och skapa lösningarna redan nu, kommenterar Robert Falck, grundare och CEO de nya innovationerna i ett pressmeddelande.

Dessutom gav Einride på Mesh en sneakpeak av deras nya API-plattform, Extend, och ytterligare tre Saga-applikationer som kommer att finnas tillgängliga inom en snar framtid.