Einride tar in 110 miljoner USD

Einride tar in 110 miljoner USD för att “accelerera framtidens elektriska fraktlösningar med globala kunder”. Nya investerare är Temasek, Soros Fund Management LLC, Northzone, Maersk Growth och Build Capital.

Svenska Einride, som utvecklar elektriska och autonoma transportlösningar, meddelade idag att de säkrat 110 miljoner amerikanska dollar i serie B-finansiering från Temasek, Soros Fund Management LLC, Northzone, Maersk Growth och Build Capital. Befintliga investerare EQT Ventures, Plum Alley Investments, Norrsken VC, Ericsson och NordicNinja VC deltog också i rundan. 

Tillskottet av finansiering kommer att användas för att accelerera implementeringen av hållbara fraktlösningar med Einrides omfattande kundbas i Europa och USA. 

Robert Falck. Foto: Mikael Sjöberg

– Vi är stolta över att få stöd av några av världens främsta investerare som med sitt engagemang bidrar till vårt uppdrag att bli den ledande leverantören av godstransport som en tjänst. Deras nätverk, räckvidd och erfarenhet kommer att vara ovärderligt när vi accelererar vårt redan starka momentum som ledande inom autonom och elektrisk transport, och går in på nya marknader. Vi är fast beslutna att förändra frakt i grunden och göra den mer hållbar, säker och kostnadseffektiv, kommenterar Robert Falck, vd och medgrundare av Einride, i ett pressmeddelande.

Stor och växande marknad

Efterfrågan på hållbar frakt ökar och marknaden är enorm. Den globala marknaden för godstransporter under 2020 uppskattas till 4,2 biljoner USD, enligt Global Industry Analysts Inc, och beräknas uppgå till 5,5 biljoner USD till 2027. Bara den amerikanska väg- och transportmarknaden uppskattades till 1,1 biljoner USD under 2020.

“Detta, tillsammans med det faktum att godstransporter står för 7% av de globala koldioxidutsläppen, har resulterat i en markant ökning i efterfrågan på långsiktiga hållbara transportlösningar.” skriver Einride.

– Med vår globala räckvidd och kompetens vill vi fungera som en katalysator för nästa generation av logistikaktörer, som investerare och som partner. Vi ser fram emot att vara en del av Einrides uppdrag att elektrifiera och minimera koldioxidutsläpp från globala transporter, kommenterar Jeppe Høier, partner på Maersk Growth.

Svensk ledande uppstickare inom självkörande och eldrivet

Många nya investerar backar upp svenska Einride. Foto Einride.

Einride grundades 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja, och var först i världen med att köra elektrisk, självkörande lastbil på allmän väg i kommersiellt syfte. Företagets mest kända produkt är Einride Pod, ett avancerat hyttlöst transportfordon. Det är den enda förarlösa lastbil på marknaden i kommersiell användning. Einride Pod har också det nuvarande globala hastighetsrekordet för elektrisk och autonom frakt. Idag har Einride, tillsammans med sina kunder, den största flottan av tunga elektriska lastbilar i Europa. 

Förutom sina olika transportfordon erbjuder företaget också Einride Mobility Platform, ett molnbaserat logistiksystem för autonom och elektrisk vägtransport. Systemet gör det möjligt för kunder att använda information och datadrivna insikter i realtid för att driva hållbar, kostnadseffektiv och högpresterande transportlogistik. 

Einride befintliga kunder inkluderar bland annat Coca-Cola, Oatly, Lidl och Electrolux. Företagets kärna ligger i hållbarhet och banbrytande teknik som driver kostnadseffektivitet. Sedan start har Einrides teknik bidragit till att minska kundens koldioxidutsläpp med i snitt 94% jämfört med dieselkörning. 

– Marknaden för frakt står inför en brytpunkt, med konsumenters efterfrågan och reglering som driver företag att leta efter hållbara transportalternativ. Einride är ledande inom sin kategori, vilket möjliggör för globala transportköpare att gå över till elektriska och autonoma fraktalternativ. Vi överraskades av kvaliteten och kompetensen hos teamet på Einride och är stolta över ett stödja dem på deras resa mot framtidens transportlösningar, kommenterar Jessica Schultz, General Partner på Northzone.