Elonroad lanserar stationära laddskenor

Lundabaserade elvägsföretaget Elonroad presenterar en ny lösning för automatisk laddning via laddskenor vid parkering. Samtidigt inleds ett samarbete med laddoperatören Eways för drift och debiteringslösningar.

Elvägsföretaget Elonroad har utvecklat en konduktiv laddmetod för elvägar, baserad på en laddskena, som laddar fordon under körning. Tekniken har testats både som en allmän elväg i bolagets hemstad Lund och i mer industriellt i Helsingborgs hamn. Nu lanserar de en ny stationär lösning som möjliggör automatisk och tidseffektiv laddning utan laddstolpar.

– Vi har fått förfrågningar från transportföretag som håller på att gå över till eldrivet. Att ladda med tunga kablar vid av- och pålastning av varor är omständligt och tar tid, vilket betyder minskad lönsamhet. Här passar vår lösning perfekt, eftersom laddning kan ske automatiskt vid lastbryggan. Men det är så klart en smidig lösning även för personbilsägare att ha på sin garageuppfart, kommenterar Karin Ebbinghaus, vd för Elonroad.

Precis som vid företagets elväg bygger den stationära lösningen på en markskena från vilken fordonet laddar el via en avtagare som fälls ned under fordonet. Fördelen med detta är att bilen eller lastbilen kan börja ladda direkt vid parkering, utan att föraren behöver koppla en laddkabel.

Företaget tecknar samtidigt en avsiktsförklaring om försäljningsarbete med laddoperatören Eways, som har ett nätverk av 16 000 uppkopplade laddpunkter samt lösningar för både privat och kommersiellt bruk.

– Tack vare samarbetet med Eways kan vi nu börja marknadsföra och sälja vår produkt, till att börja med till transport- och distributionssegmentet där efterfrågan är stark, men även på sikt till en bredare marknad. Avsikten är också att Eways ska ta hand om drift, underhåll och debiteringslösningar kring Elonroads system, kommenterar Karin Ebbinghaus.

– Vi är väldigt glada över att knyta närmare band med Elonroad, vars innovativa teknik kompletterar Eways erbjudande på ett bra sätt. Deras lösning är en viktig pusselbit för en snabb omställning till en fossilfri transportsektor, vilket är vårt mål. För att omställningen ska ta fart måste vi göra det enkelt för eldriven trafik, kommenterar Niclas Sahlgren, vd för Eways.