EU stänger luftrummet för Ryssland

EU har beslutat att förbjuda allt ryskt flyg i unionens luftrum i ett försök att pressa Putin till att avbryta invasionen i Ukraina. Ryssland svarar med egna flygförbud som orsakar längre flygtider till Asien.

Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har EU beslutat att stänga unionens luftrum för ryska flyg i ett försök att pressa Ryssland till att avsluta invasionen. Förbudet gäller för rysk-ägda, rysk-registrerade eller rysk-kontrollerade flygplan i alla EUs medlemsländers luftrum, enligt BBC.

Som svar på beslutet från EU har det ryska flygbolaget Aeroflot beslutat att ställa in alla flyg till EU. Ryssland inför också motsvarande flygförbud över ryskt luftrum för de länder som stänger ute ryskt flyg, vilket tvingar flygbolag som vill flyga mellan Europa och Asien att ta omvägar. Längre flygresor tar längre tid och leder till högre bränsleåtgång, samtidigt som oljepriserna redan stigit till följd av kriget. Besluten kan också påverka flygfraktsektorn med fördyringar och förseningar.

Efter att Storbritannien avvisade ett ryskt Aeropol-flyg förra veckan svarade Ryssland med att förbjuda brittiskt flyg över ryskt luftrum, enligt tidningen The Guardian. Draget kommer både höja priset på flygbränsle och förlänga flygtider till Asien för brittiska flygbolag.