Fina resultat för Turnrs pilotstudie

Nya tekniska plattformen Turnr gör det möjligt för e-handlare att vid retur hitta en ny köpare inom samma upptagningsområde. Nu har man färdigställt resultateten från sin pilotstudie: testet visar att pilotkunden sparade 191 207 kilometer i transporter, samt i genomsnitt 171 kronor i returhanteringskostnader. Och returerna omsattes i genomsnitt inom 2,2 dagar, det rapporterar E-handel.se.

Returer är växande plåga både för miljön och för e-handlarnas lönsamhet. Särskilt inom mode är returgraden hög, och kostnaden för logistik och hantering av returer innebär både onödiga transporter och kan till och med göra varorna osäljbara, då det tar veckor innan de är tillbaka på lagret och kan säljas till en ny kund.

Linus Robertsson. Foto Turnr.

Nystartade logtechbolaget Turnr vill göra något åt saken. Genom deras plattform ska returer, till ett rabatterat pris, kunna säljas igen till kunder i närområdet. Grundarna Daniel Mattebo, Linus Robertsson och Mattias Geser, fick upp ögonen för problemet när de jobbade tillsammans på betaltjänsten Trustly.

I april inleddes en pilotstudie tillsammans med en e-handelskund och Premo – morgontidningarnas distributionsbolag i Stockholmsregionen. Resultatet visar att e-handlaren konverterade 51 procent av de returer som blev tillgängliga för försäljning, det rapporterar E-handel.se.

Testet visar även att pilotkunden sparade 191 207 kilometer i transporter, samt i genomsnitt 171 kronor i returhanteringskostnader. Och returerna omsattes i genomsnitt inom 2,2 dagar.

Här kan du läsa Dagens Logistiks intervju med Turnr-grundaren Daniel Mattebo.