Finsk däckaktör bygger 11 000 kvm i Eskilstuna

Den finska däck- och fälggrossisten Vannetukku etablerar ett lager på 11 000 kvm i Källsta, Eskilstuna, som ska försörja Norge och Sverige: ett led i bolagets plan att “erövra Norden”.

Vannetukku är ett av Nordens största grossistföretag inom däck och fälgar, med huvudlager i Kouvola i Finland. Under 2020 ökade bolaget försäljningen med drygt 21 procent, och med stabil ekonomi och stark tillväxt i ryggen gör bolaget nu en strategisk Nordensatsning, med etableringen av ett lager- och distributionscenter i Sverige, närmare bestämt i industriområdet Källsta i Eskilstuna.

Vannetukkus centrallager i Kovoula, Finland. Foto Vannetukku

– Vi ser tillväxtmöjligheter i Sverige och Norge – förutom Finland naturligtvis. Logistikcentret som ska byggas i Eskilstuna ligger på en strategiskt viktig plats och därifrån kommer vi att kunna konkurrera mer effektivt på däckmarknaden, säger Vannetukkus vd Jukka Heiskanen i ett pressmeddelande.

Växande elfordonsförsäljning

Bolaget säljer främst däck, med de egna varumärkena Kontio och Lappi, men är även grossist för andra däckmärken. Man säljer också fälgar, maskiner för montering och balansering och har till sist en växande försäljning av elmopeder och andra elfordon under varumärket Kontio Motors, som enligt Jukka Heiskanen kommer att utgöra en viktig del av verksamheten i framtiden, vid sidan av däckförsäljningen.

– Vi bygger för närvarande ett nätverk av återförsäljare för Kontio Motors som täcker hela Finland, och det nya lagret i Sverige kommer att hjälpa oss att erövra Norden även när det gäller elfordon, säger Heiskanen.

Bygger 11 000 kvm i tre faser

Rivningslov är klart för de befintliga byggnaderna på marken, så även bygglov för lagret som ska bli 11 000 kvadratmeter stort och ha plats för mer än 300 000 däck, enligt ekuriren.se.

– Vi börjar riva så fort som möjligt, det är bara det sista finstilta som ska bli klart med kommunen. Lagret ska förse hela Sverige och Norges marknad med däck och tillbehör. Vi bygger upp vår verksamhet i Norge nu och i framtiden kanske det blir ett lager även där, men till en början tar vi allt från Eskilstuna, säger Patrik Lindström, försäljningsdirektör i Sverige på Vannetukkus svenska säljbolag Tyrelia.com, till ekuriren.se.

Logistikcentret i Eskilstuna ska bestå av totalt sex byggnader och byggs i tre faser.

– Fas ett och två byggs fasligt snabbt och fas tre så småningom. Vi vill ha lagret klart så snart som möjligt men rimligt är nog andra halvan av 2022, om allt klaffar med alla entreprenörer, säger Patrik Lindström.

Marken köper man av Eskilstuna kommun och investeringen väntas hamna på omkring 135 miljoner kronor. Det nya Sverigelagret ger cirka 40 arbetstillfällen när det är i full drift. Bolaget har fysiska butiker i Finland, men i Sverige finns enligt Patrik Lindström inga planer på egna butiker, utan här kommer försäljningen ske via bolagets återförsäljare.

Av Hilda Hultén